IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Община Варна
19:54 | 19 юли 2015
Обновен: 03:12 | 25 март 2024

3000 в битката край крепостта Маркели

Възстановката протече с помощта на много варненци

По материала работи: Борис Проданов
3000 в битката край крепостта Маркели

Над 3000 души, между които и много чуждестранни туристи, присъстваха на възстановката на битката между армиите на хан Кардам и на византийския император Константин VI край средновековната крепост „Маркели“.

 

С пресъздаването на победното за българските войни сражение, което се е състояло на 20 юли 792 г. кметът на община Карнобат Георги Димитров и екипът му демонстрираха ефекта от вероятно най-тежкия си за изпълнение европейски проект, свързан с реставрацията и консервацията на археологическия обект.

 

В сражението взеха участие бойци от няколко школи от Шумен, Сливен, Каспичан и Варна, които демонстрираха отлично конна езда, боравене с лъкове, мечове, копия, боздугани, брадви и различни бойни техники за защита и нападение. Близостта до епохата на сражението се осигуряваше и от разположените шатри и обсадни бойни кули, тарани и катапулти.

 

Присъстващите имаха възможността за първи път обстойно да разгледат и самата крепост, която в своя разцвет е била разположена върху площ от 460 дка. До момента от отбранителното съоръжение е проучена и изследвана минимална част, но археолозите са установили наличието на 12 бойни кули, изключително сложно водоснабдително съоръжение и солидна християнска базилика, която е била изградена върху по-ранен храм и мартириум с тленните останки на светец.

Коментари

Новини Варна