IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Община Варна
17:09 | 23 юли 2015
Обновен: 04:49 | 25 март 2024

Няма да има безконтролно разкопаване на улици във Варна

Фирмите ще са длъжни да правят качествен ремонт според новоприетата наредба

По материала работи: Златина Добрева
Снимка архив

Няма да има безконтролно разкопаване на улици. За това ще гарантира новата наредба за условията и реда за прокопаване на елементите на техническата инфраструктура, която беше одобрена от ПК „Архитектура, строителство, устройство, организация и развитие на територията на общината и населените места“ и предстои да бъде гласувана на сесия на Общинския съвет. Съществуващата до момента наредба беше изцяло отменена, тъй като се налагаше да се направят много корекции в текстовете.

Според новата наредба експлоатационните дружества, които разкопават улици и тротоари, ще са задължени да направят качествен ремонт и да възстановят първоначалния вид на общинската инфраструктурна среда, установен със специален констативен протокол, преди започване на дейностите по разкопаване. За да се гарантира това, те ще дължат на общината депозит в размер на стойността на възстановителните работи или ще предоставят банкова гаранция. Цената на гаранцията за прокопаване е в съответствие с цените по сключените и действащи договори на община Варна в резултат на проведена обществена поръчка за строително-ремонтни дейности. При изтичане на срока на действие цените ще се актуализират съобразно сключените нови договори в тримесечен срок от подписването им.

90% от депозита или банковата гаранция ще бъдат освободени три месеца след извършване на възстановителните дейности, ако те са качествени. Останалите 10% ще бъдат връщани на експлоатационните дружества 24 месеца след края на ремонта. Депозитът не се връща при неизпълнено предписание, установено с констативен протокол.

В случаите, когато повече от един възложител прокопава едновременно самостоятелни трасета в един и същ обект, гаранцията е дължима общо за всички дружества. В случаите, когато прокопаването не е едновременно, всяко следващо лице поема гаранцията върху себе си, в прокопания от него участък, се казва още в новата наредба.

Според председателя на постоянната комисия по архитектура Таня Парушева тази наредба е в интерес на всички страни, тъй като урегулирва взаимоотношенията между общината и експлоатационните дружества.  „Наложително е да има гарантиращи механизми, за да не може всеки да прокопава както и където прецени, без необходимото качество на възстановителните работи, и това е в интерес на обществото“, подчерта Таня Парушева.

„По тротоарите и улиците на Варна се виждат резултатите от некоректно изпълнени ремонтни и възстановителни работи след разкопаване. А общината досега нямаше наредба, която да гарантира интересите й, и влизаше в ролята на молител. Вече е изграден регистър на всички прокопавания – кога ще се извърши, къде и кой ще го прави. Той ще започне да функционира заедно с влизането в сила на наредбата. Целта е да защитим всяка инвестиция, която е правена в инфраструктурата и благоустройството на община Варна“, поясни зам.- кметът Христо Иванов.

Наредбата дава гаранции по отношение на постигане на устойчиво развитие на града, осигуряване на качествена и достъпна инфраструктурна среда, която да не застрашава здравето на хората и минимизира възможността от настъпване на инциденти на места, на които се извършват нерегламентирани и необезопасени разкопавания.
Полина Петрова

Коментари

Новини Варна