IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Община Варна
10:42 | 24 юли 2015
Обновен: 18:54 | 14 април 2024

МИ и Общината ще помагат на малкия и среден бизнес във Варна

Открива се офис на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия

По материала работи: Златина Добрева
МИ и Общината ще помагат на малкия и среден бизнес във Варна

Мариета Захариева - изп. директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия към Министерството на икономиката (МИ) обяви на пресконференция в община Варна със зам.-кмета Пейчо Пейчев, че ведомството ще открие офис в града ни, с което ще се подпомага бизнеса.

 

Инициативата е на кмета Иван Портних, за да се осигури индивидуален подход и облекчаване административните тежести на местните фирми, както и техен достъп до международните изложения.

 

По статистика малките и средни предприятия са 98% от пазара в страната и държат 75% от трудовата заетост.

 

Администрацията ще има свой представител в този офис, както и Министерството на икономиката. Общо 7 града в страната участват в тази програма.

 

Представителят ще ходи по фирмите и ще пита за техните нужди и проблеми, а не да чака те да идват, допълни тя. Освен това ще има връзка с търговските представители на България в чужбина. Когато външна компания се обърне към аташетата за търсене на продукция от България, те ще се свързват директно с регионалния представител на агенцията. Той от своя страна ще информира фирмите за възможностите за осигуряване на продукция и за износ, каза още Мариета Захариева.


Офисът ще има пълната ми подкрепа, за да се помага на малките и средните компании, обяви кметът на Варна Иван Портних. Той подчерта, че до края на другата седмица общината ще предостави помещение.


Държавата и общината ще получават още обратна връзка за нуждите на фирмите и към кои сектори да насочат усилия за подпомагане.

 

Регионалният офис във Варна ще запознава компаниите и с възможностите за участие в търговски мисии в чужбина, изложения и панаири. Съответно това да доведе до повишаване на износа им на стоки и услуги на външните пазари.


Борис Проданов

Коментари

Новини Варна