IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Община Варна
16:13 | 29 юли 2015
Обновен: 20:55 | 14 април 2024

Общината мисли какви държавни правомощия да привлече във Варна

Кабинетът рестартира децентрализацията в страната

По материала работи: Златина Добрева
Общината мисли какви държавни правомощия да привлече във Варна

Община Варна има сложната задача да определи и предложи на правителството какви услуги, правомощия и ресурси да прехвърли държавата към местната власт в града. Това става ясно от последното заседание на Министерския съвет, на което бе обсъден доклад за изпълнение на стратегията за децентрализация на страната през 2014 г.

 

Документът поставя още фокус върху необходимостта да се повиши инициативността на общините като най-заинтересована страна по отношение на процесите на децентрализация. От тях се очаква да предложат методи за разширяване обхвата на приложение на делегираните бюджети и още по-активно въвличане на местните общности в разработването и изпълнението на политики за местно развитие.

 

Докладът констатира недостатъчно насочени и координирани усилия за реализация на ключови мерки от програмата през 2014 г., като законодателни промени, водещи до прехвърляне на нови приходоизточници и правомощия на общините.

 

Отчетен е напредък по дейности като прехвърляне на държавни имоти на общините, укрепване на капацитета на местните власти да изпълняват инвестиционни проекти и внедряването на системата на делегираните бюджети в детските градини. Въпреки това се налага общият извод, че програмата не е допринесла за постигане на целта – децентрализация на услуги, правомощия и ресурси от по-високи към по-ниски равнища на управление.

 

В документа се препоръчва разработването на нов закон за местните данъци и такси, чрез който да се разшири собствената приходна база на общините. Посочва се, че е необходимо да се подготви и приеме нова стратегия за децентрализация и програма за нейното изпълнение, като в тях се формулират конкретни количествени мерки, които да придвижат децентрализацията в България до средните за ЕС равнища. Според друга препоръка в новата стратегия трябва да се обърне специално внимание на реформата в регионалните структури на централната изпълнителна власт.

Коментари

Новини Варна