IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Община Варна
11:58 | 26 август 2015
Обновен: 10:45 | 25 март 2024

60 000 са дигитализираните документи във варненската библиотека

Те обаче представляват само много малка част от фонда

По материала работи: Борис Проданов
60 000 са дигитализираните документи във варненската библиотека

Варненската регионална библиотека започва процеса по дигитализация преди 7 години и в момента има записи, които наброяват 60 000 файла. Това разкри Емилия Милкова, директор на РБ „П. Р. Славейков” във Варна. Това са записи, които представят основно варненския периодичен печат, главно от края на IX и от XX век. Представени са също и богата сбирка от фотографии и пощенски картички, свързани с историята и културата на град Варна. Емилия Милкова посочи, че дигитализираните документи представляват една много малка част от фонда на библиотеката, който включва 840 000 библиотечни документа. В процеса на дигитализация към момента е обхванат само варненския периодичен печат, тъй като това е уникална сбирка, която може да бъде представена единствено от Варненската регионална библиотека.

 

Около 50 са заглавията, които са напълно дигитализирани до момента. Емилия Милкова уточни, че освен самия процес на дигитализация, се създава и база с възможности за търсене и географска маркери, а това напълно облекчава специалистите и читателите в техните издирвания. На страницата на РБ „П. Р. Славейков” е представена цялата дигитална колекция. Всеки един ползвател, може напълно безплатно да се възползва от варненския периодичен печат и сбирката от варненски пощенски картички и фотографии. Емилия Милкова уточни за Радио „Фокус” – Варна, че цялата тази колекция е част от „Европеана” и може да бъде ползвана при интерес от всяка една точка на света.

Коментари

Новини Варна