IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Община Варна
19:36 | 23 септември 2015
Обновен: 13:29 | 16 април 2024

Представител на ЕК даде Варна за пример

По материала работи: Златина Добрева
Представител на ЕК даде Варна за пример

"Варна е отличен пример за това как се подготвят проекти по фонд "Солидарност" към ЕС. Вие спазихте всички изисквания при подготовката на проектните предложения, съобразихте се изцяло с приоритетите на програмата, което Ви направи най-големият бенефициент на безвъзмездно финансиране от фонда от всички останали градове в България. Според нашите правила отпуснатите средства от фонда могат да се използват единствено за възстановяване на функционалните характеристики на разрушените съоръжения. Радваме се, че с общинско,  национално и европейско финансиране Вие ще надградите свършеното - чрез озеленяване, социализация и подобряване на цялостната градска среда в района на охранителните канали на Аспарухово. От сега нататък Вие ще бъдете давани за пример в Европейската комисия!" Това заяви Джон Уатер - представител на Европейската комисия, отговарящ за фонд "Солидарност" в Брюксел, по време на експертна среща, която се проведе в "Аспарухово".

 
В нея се включиха още неговият колега Андрея Лампрехт, зам.-министърът на МРРБ - Деница Николова, представители на община Варна и др. Експертите на ЕК заявиха още, че са във Варна за да подпомогнат процеса по реализация на проектите с практически съвети.

Фонд „Солидарност“ на Европейския съюз дава възможност за финансово подпомагане на държави членки на общността в случай на голямо природно бедствие. Община Варна получи 12 млн лв. по фонда за справяне с щетите от наводнението в "Аспарухово". В момента върви процедура по избор на изпълнител за ремонта на двата охранителни канала. Срокът за изпълнение е 16 месеца, като в рамките на този период ще бъде възстановена водопродимостта и каналите. Предвижда се и ремонт на общо 4 моста по съоръженията, както и заустване на западния канал в морето.

Коментари

Новини Варна