IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Община Варна
10:45 | 25 септември 2015
Обновен: 20:06 | 22 април 2024

Паметникът на граничаря във Варна е реставриран и ремонтиран

През последните години той бе напълно занемарен

По материала работи: Борис Проданов
Паметникът на граничаря във Варна е реставриран и ремонтиран

Паметникът на граничаря в Морската градина на Варна вече е ремонтиран и реставриран. През последните години той бе напълно занемарен – с олющена мазилката и надраскана фасада. Като част от инициативата на Община Варна за възраждане на войнишките паметници в града, през пролетта на т.г. започна ремонт на паметника.


След кореспонденция с Министерството на отбраната бе избрана лицензирана фирма за реставрация на паметници, експерти от която започнаха работа по възраждане на обекта, с помощта на служители от дирекция „Култура и духовно развитие“.


Прецизно бяха премахнати компрометираните участъци от боя и мазилка до достигане на здрава основа, почистена и ретуширана бе пластичната украса, освежена бе централната паметна плоча, а надписът бе отново позлатен. Прекрасният възобновен бял цвят на паметника се дължи на специалната боя, положена върху грунд.
 

Паметникът на граничаря е открит през 1918 година. В продължение на повече от 25 г. той е бил любимо място на жителите на града и един от най- посещавани паметници, тъй като бил единственият, посветен на войните за Обединението на България. Монументът е бил изграден в памет на загиналите офицери, сержанти и войници от 15-та Погранична дружина на варненския „Осми пехотен Приморски полк“, чийто граничен пост се намирал недалеч от монумента и понастоящем е Природонаучен музей.


След 1944 г. паметникът е бил изоставен, забравен и отдаден на разрухата. През 1989 г. патриотично възпитани варненци с помощта на общината ремонтирали паметника, а скулптори реставрирали композицията на граничаря с кучето, създадена от Кирил Шиваров.


Днес, 100 г от началото на Първата световна война и 97 г. от неговото освещаване, Паметникът на граничаря е отново с чиста и монументална красота.

Коментари

Новини Варна