IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Община Варна
16:12 | 1 декември 2015
Обновен: 04:02 | 26 април 2024

Първи студентски фолклорен фестивал предстои във Варна

Амбицията на организаторите да се създаде среда за трайни творчески контакти

По материала работи: Борис Проданов
Първи студентски фолклорен фестивал предстои във Варна

Първи студентски фолклорен фестивал “Срещи на приятелството” ще се проведе от 5 до 7 декември. Проявата е организирана от общинската дирекция “Образование и младежки дейности” в партньорство с Медицинския университет, Икономическия университет и Техническия университет.


Фестивалът ще бъде открит на 5 декември в 17 ч. в Аулата на Икономически университет – Варна. Гала концертът ще се състои на 6 декември от 14 ч. в зала 1 на Фестивален и конгресен център – Варна. Входът на проявите е свободен.


В първото издание, което стартира в навечерието на студентския празник, освен ансамбли от варненските висши учебни заведения, ще гостуват и състави от Технически университет – София, Университет по хранителни технологии – Пловдив, Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство – Пловдив, Югозападен университет – Благоевград и Лесотехнически университет – София.


Амбицията на организаторите е фолклорната фиеста да бъде не само сцена за изява на студенти, но и да създаде среда за трайни творчески контакти, с цел съхраняване на българската културна идентичност и приобщаване на младото поколение към фолклорното танцово изкуство. Идеята е фестивалът да се превърне в ежегодно събитие през месец декември, в което да бъдат поканени за участие и студентските състави от други европейски университети, обясни Светлана Пасева, началник-отдел "Младежки дейности" в община Варна.

Коментари

Новини Варна