IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Община Варна
11:19 | 9 декември 2015
Обновен: 20:11 | 22 април 2024

Училището за деца с нарушено зрение чества 110- годишен юбилей

Първият в страната музей „История на образованието на зрително затруднените в България“ ще бъде открит утре

По материала работи: Борис Проданов
Училището за деца с нарушено зрение чества 110- годишен юбилей

Първият в страната музей „История на образованието на зрително затруднените в България“ ще бъде открит на 10 декември от 10,30 ч. в сградата на СОУ за деца с нарушено зрение “Проф. д-р Иван Шишманов” по случай 110-годишния юбилей на учебното заведение. Същия ден от 17,30 ч. в концертната зала на Радио „Варна“ ще бъде представена книгата „История на учебното дело на зрително затруднените в България“ на проф. Владимир Радулов, бивш възпитаник на училището. Официално честване на празника ще се състои на 11 декември от 10,30 ч. в театър „Българан“, съобщи Жулиета Петкова, директор на СОУ за ДНЗ „Проф. д-р Иван Шишманов”.
 
Училището за деца с нарушено зрение е основано през 1905 г. по инициатива на министъра на просвещението проф. д-р Иван Шишманов и е първото по рода си в България. Негов директор става д-р Стойчо Донев, който адаптира брайловата азбука за български език и поставя началото на обучението на незрящи деца у нас. През 1952 г. поради липса на подходяща сграда в София, училището е преместено във Варна и е настанено в две стари сгради на ул. Караджа № 30 и № 31. През 1979 г. е първата копка, а през 1985 г. училището е преместено в специално строен учебно-битов комплекс в кв. „Аспарухово“.
 
През последните 35 години СОУ за деца с нарушено зрение ”Проф. д-р Иван Шишманов” има важен принос в развитието на образователното дело – въвежда специални програми по ориентиране и мобилност, зрително подпомагане и ежедневни умения; първо в страната въвежда програмите по интегрирано обучение и ранно въздействие; поставя началото на обучението на сляпоглухи деца и деца с множество увреждания.

Коментари

Новини Варна