IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Община Варна
13:05 | 9 декември 2015
Обновен: 19:10 | 15 април 2024

Съдът отмени завишение на глоба в общинска наредба

Отпада санкцията от 200 до 800 лв. за движението и паркирането на МПС в паркове, алеи, детски площадки, зелени площи и пешеходни зони

По материала работи: Борис Проданов
Съдът отмени завишение на глоба в общинска наредба

Касационен състав на Административен съд – Варна, отмени изменение на Наредбата за обществения ред на Община Варна, прието от Общинския съвет през 2014 г., в частта, в която за “движението и паркирането на МПС в паркове, алеи, детски площадки, зелени площи и пешеходни зони” се налага глоба в размер на 200 – 800 лв.

 

Съдът намира, че промяната на Наредбата за обществения ред е незаконосъобразна, но само и единствено в санкционната част, където е предвидена глоба в размер 200 - 800 лв. Тази постановена санкция е в противоречие с материалния закон.

 

Съдът счита, че с подзаконов нормативен акт не е допустимо да се въвеждат допълнителни или по-големи ограничения, непредвидени в Закона за движение по пътищата, където според чл.183, ал.2, т.1 се “наказва с глоба 20 лв. водач, който неправилно престоява или е паркирал неправилно”.

 

Решението на съда може да се обжалва с касационна жалба пред ВАС, в 14-дневен срок.

Коментари

Новини Варна