IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Община Варна
16:40 | 12 януари 2016
Обновен: 23:06 | 24 април 2024

53 социални услуги предлага община Варна

Предстои разработване на стратегия за 2016-2020 г., чакат се предложения от доставчиците им

По материала работи: Борис Проданов
53 социални услуги предлага община Варна

Точно 53 социални услуги предлага община Варна. От тях 30 са държавно-делегирана дейност, а останалите се финансират от местния бюджет. 24 от услугите са предназначени за деца и младежи, а останалите 29 – за възрастни. 13,2 млн. лв. е бюджетът на социалната програма за м.г., отчете Таня Василева, началник-отдел "Социални услуги и проекти“ на среща с доставчици на социални услуги. Гости на събитието бяха Адриана Григорова, директор на дирекция "Социални дейности“ – Варна, и регионалният директор на Агенцията за социално подпомагане в града Димитричка Кънчева.

 
По време на срещата бе направена презентация на новите услуги, разкрити през 2015 г. Сред тях са Дневен център за възрастни хора с увреждания в бл. 67 на кв. „Чайка“. В момента той се ползва от 17 души. В центъра се предоставят комплекс от социални услуги, които създават условия за цялостно обслужване на потребителите през деня - храна, задоволяване на ежедневни, здравни и рехабилитационните потребности, организация на свободното време, отчете ръководителят Диана Маркова.

 
„Комплекс за социални услуги за деца и младежи“ обедини в едно звено 8-те центъра за настаняване от семеен тип (ЦНСТ). Първият, разкрит през 2010 г. в Могилино по инициатива на УНИЦЕФ и останалите седем, които стартираха дейността си през април т.г. по проекта „У дома, а не в дом“ по ОП „Развитие на човешките ресурси. Къщичките, които се намират в кв."Вл. Варненчик“, кв."Изгрев" и в с. Тополи, бяха изградени по ОП "Регионално развитие". В тях в момента са настанени деца и младежи от 3 до 29г., изведени от различни институции в страната, като живеят в среда близка до семейната, с индивидуални планове за развитие на всяко дете, отчете Диана Дянкова.


"Детски кът за развитие”– Център за психологическа подкрепа за деца и семейства, е още една иновативна здравно-социална услуга, която помага на деца и юноши с проблеми в психичното развитие и води до намаляване на рисковете, водещи до социалното им изключване и изолация. В услугата са включени 26 деца и техните родители от общността и едно от ЦНСТ-ата.

 

Започна работа и Център за социална интеграция и рехабилитация на жени, жертви на насилие и трафик с капацитет 20 места.

 
Новият проект "Приеми ме 2015" по ОП “Развитие на човешките ресурси” допълва и надгражда проект "И аз имам семейство“, по който община Варна е сред 82-те общини, одобрени като партньор на беницифиента - Агенцията за социално подпомагане. Целта е помощ и подкрепа на приемните родители, с акцент поставен към развитие на "специализирана приемна грижа” за деца с увреждания, за жертви на насилие или трафик. Специален фокус се поставя върху настаняването на деца до 3-годишна възраст, както и на мерките, насочени към повишаване на качеството на приемната грижа чрез осъществяване на мониторинг, обясни Луиза Каспарян, началник-отдел "Социални дейности и жилищна политика“ към общината.

 
Предстои разработване на стратегия за социалните услуги за 2016-2020 г., чакат се предложения от доставчиците им, стана ясно още на работната среща.

Коментари

Новини Варна