IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Община Варна
13:26 | 15 януари 2016
Обновен: 20:45 | 15 април 2024

Жители на “Левски” се вдигнаха срещу благоустрояването на квартала

Предвидените зони за отдих и по-широки пътни артерии са недомислица, твърдят недоволните

По материала работи: Борис Проданов
Жители на “Левски” се вдигнаха срещу благоустрояването на квартала

Жители на кв. "Левски" са твърдо против устройствения план, който приет от общинския Експертен съвет. Това е станало в началото на декември м.г. без да е имало обществено обсъждане. Представители на недоволните – инж. Ваня Казакова и адв. Явор Калчев,  се притесняват, че промените в района могат да се случат без съгласие на жителите в района още на следващо заседание на Общинския съвет на Варна.

 

Подробните устройствени планове на всички микройони в петте района на града са изготвени въз основа на приетия през септември 2012 г. Общ устройствен план на Варна. Той беше гласуван от ОбС - Варна, и одобрен от МРРБ след продължително обществено обсъждане, като за тази цел бе публикуван на сайта на Община Варна и на сайтовете на районните кметства.

 

Протестиращите се изказаха остро срещу намеренията на общината да направи благоустрояване на района по нов идеен проект. Според тях законът е заобиколен, защото кв. “Левски” се разделя на части. Става въпрос за 17-ти микрорайон, който има гранична зона с кв. “Чайка” в района на сп. “Явор”.

 

Съкварталците са против премахването на 87 дървета. Инвестиционен проект пък предвижда нови граници в парцели в карето между бул. “Осми Приморски полк", “Левски”, ул. "Царевец" и “Мир”. Предвидените зони за отдих и по-широки пътни артерии са недомислица, твърдят недоволните. И изказват заключението, че няма нужда ул. “д-р Железкова” да става вътрешноградска магистрала, която да е широка цели 15 метра.

 

Притеснение идва и от факта, че предстои частично затваряне на канала, който се спуска по ул. “Мадара” (от Техническия университет), към Базар “Левски” и НАП. Припомнена беше трагедията от 19 юни 2014 г., когато затворен канал в “Аспарухово” предизвика бедствие. Сега на ул. “Явор”, която пресича се предвижда мост за автомобили, който сериозно ще намали пропускливостта на съоръжението.

 

Инж. Ваня Казакова и адв. Явор Калчев искат районът да се избави от трафика, от замърсяването, от шума. Не искат МОЛ (или търговска зона) на Базар “Левски” и премахването на пешеходна зона и детска площадка за направата на паркинги.

 

Добавят, че ПУП на района от далечната 1962 г. урежда далеч по-добре нещата. И настояват за обществено обсъждане на общинските планове за благоустрояване на района.

 

Снимка Пламен Гутинов

Коментари

Новини Варна