IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Община Варна
15:48 | 20 януари 2016
Обновен: 22:20 | 15 април 2024

Варна ще черпи опит в туризма от 11 града в ЕС

Морската ни столица се включва в нов международен проект

По материала работи: Ставри Таргов
Варна ще черпи опит в туризма от 11 града в ЕС

Варна ще черпи опит в туризма от 11 града в ЕС, сред които Генуа, Ливърпул, Лозана, Гент, Палермо, Лисабон и други. Това стана ясно на комисията по европейски въпроси и международно сътрудничество. На заседанието съветниците дадоха съгласието си Варна да участва като партньор в международен проект „Интерактивни градове: ефекктивно управление на градовете чрез дигитални инструменти, социални медии и съдържание, генерирано от потребителите“ по програма УРБАКТ III. Идеята е решаване на общи проблеми чрез проучване на чуждия опит. Това ще става чрез създаване на местни групи в 12-те общини, в които ще има представители на различни сфери – бизнес, екология, администрация и т.н. Те ще изготвят планове за подобряване на управление на общините. Миналата седмица във Варна са гостували представители на водещия партньор Генуа, които са споделили, че при тях нощувките в хотелите са се увеличили с 5%, благодарение на проекта. По тази причина община Варна смята да насочи своите усилия тъкмо към туризма, проучвайки чуждия опит. Във френската столица Париж пък местната община е вкарала в елекктронен регистър всички дребни търговци и предоставя на сайта си безплатно тяхното местоположение и дейност, за да бъдат по-лесно открити от милионите туристи.
Прогнозният бюджет за община Варна като партньор е приблизително 50 000 евро. Безвъзмездната финансова помощ по програмата е до 85% от допустимите разходи. Останалите 15% се покриват на 100% от националния бюджет. Срокът за подаване на проектното предложение е 15 март, стана ясно още на заседанието.  

Ставри Таргов

 

Коментари

Новини Варна