IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Община Варна
10:52 | 26 януари 2016
Обновен: 20:41 | 25 април 2024

Община Варна споделя опита си в борбата срещу трафика на хора

По материала работи: Златина Добрева
Община Варна споделя опита си в борбата срещу трафика на хора

Добри практики в превенцията на трафика на хора ще споделят днес представители на oбщина Варна по време на Национална работна среща за противодействие на трафика на хора и закрила на жертвите. Организатор на събитието, което се провежда в София, е Националната комисия за борба с трафика на хора, съобщиха от Общината. Проявата е част от подготовката на първата Стратегия за борба с трафика на хора в България.

В срещата участват Тодор Иванов, зам.-кмет на oбщина Варна и председател на Местната комисия за борба с трафика на хора (МКБТХ), Светлана Коева – директор на дирекция „Превенции“ и зам.-председател на МКБТХ, Димитър Василев – секретар на МКБТХ, и Петя Атанасова – член на комисията.
 
От името на Местната комисия за борба с трафика на хора Светлана Коева ще очертае ролята на общините при планирането и реализирането на национални стратегии, ще сподели опит от работата с училищните превантивни клубове във Варна, в които членуват близо 200 доброволци, обучени да реализират информационни сесии пред свои връстници.
Основна цел на този тип превенция е повишаване на информираността на хората и промяна на нагласите на населението към жертвите на трафика на хора. Във Варна ежегодно се провеждат и кампании с цел превенция на трафика на хора с цел трудова експлоатация - „Закъде пътуваш?”, „Синьо сърце” по повод 30 юли – Международен ден за борба с трафика на хора, кампания по повод 18 oктомври – Европейския ден за борба с трафика на хора.

Добра практика на местно ниво е и Програмата за превенция на трафика на хора от ромската общност, със специален фокус върху трафика на бременни жени с цел продажба на бебета, която през 2010 г., получи висока оценка в първия доклад за България на група ГРЕТА към Съвета на Европа.
 
Официални гости на провеждащата се днес работна среща са Меглена Кунева, зам.-министър-председател по координация на европейските политики и институционалните въпроси на България и председател на НКБТХ, Мирия Василиаду, анти-трафик координатор за ЕС, Мария Габриел, член на Европейския парламент. В Националната среща ще участват също Ема Хопкинс, посланик на Великобритания в България, Денис Кнобел, посланик на Конфедерация Швейцария в България, Гюру К. Викьор, посланик на кралство Норвегия в България, Том ван Оорсхот, посланик на кралство Нидерландия в България. Присъстват още членове на НКБТХ, заместник-кметове и председатели на Местните комисии за борба с трафика на хора в градовете Благоевград, Бургас, Велико Търново, Монтана, Пазарджик, Пловдив, Русе и Сливен, както и техните секретари, представители на Постоянната работна група към НКБТХ и експерти от водещи неправителствени и международни организации по противодействие на трафика на хора и закрила на жертвите в България.

Коментари

Новини Варна