IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Община Варна
17:13 | 11 февруари 2016
Обновен: 20:13 | 22 април 2024

Варна ще си сътрудничи в още по-голяма степен с Германия

Кметът Иван Портних посрещна в община посланика на Федерална Република Германия у нас – Н. Пр. Детлеф Лингеман

По материала работи: Борис Проданов
КМЕТЪТ НА ВАРНА ИВАН ПОРТНИХ с посланика на Федерална Република Германия у нас – Н. Пр. Детлеф Лингеман. Снимка БОРИС ПРОДАНОВ

Кметът на община Варна Иван Портних се срещна с посланика на Федерална Република Германия у нас – Н. Пр. Детлеф Лингеман.

 

“Естествено, обсъдихме предстоящия туристически сезон, за който немските туристи са със значителен ръст – каза в изявлението си след срещата Иван Портних. – Говорихме за задълбочаването на контактите между варненските и германските университети. С удоволствие отчетохме, че в последните години има все повече немски студенти – вече са 500. И се надяваме, че това е добра основа за предстоящото сътрудничество. Не подминахме и основните приоритети за развитието на Варна, включително интермодалния терминал, преместването на старото пристанище и социализацията му.”

 

За ключови бяха посочени привличането на инвестиции и популяризирането на Варна като туристическа дестинация.

 

“Целта е да работя с всички региони на България – добави на свой ред Н. Пр. Детлеф Лингеман. – Варна има особена ценност, защото всяка година в региона идват стотици хиляди немски туристи. Общо те са над 500 000 за Черноморието, това показва статистиката ни от миналата година. За 2016-а се очаква те да са още повече. Германия е най-големият търговски партьор – двустранният обмен е над 6 млрд. евро. С кмета Иван Портних бяхме единодушни, че тези отлични числа са основата на едно съвместно сътрудничество и не е изчерпан потенциалът за по-нататъшните ни отношения. Когато преди година и половина дойдох като посланик, първото място което посетих, беше регионът на Варна. И съм много щастлив, когато видях колко много се е променила морската ви столица.”

Коментари

Новини Варна