IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Община Варна
20:20 | 19 февруари 2016
Обновен: 04:51 | 16 април 2024

Кметът: Ще платя разноските по делото за Салтанат" от заплатата си

Аз сам заведох това дело, за да предизвикам окончателно съда да се произнесе и се вземе решение да се спрат колите в Морската градина, заяви градоначалникът

По материала работи: Ставри Таргов
Снимка Пламен Гутинов

Върховният административен съд (ВАС) остави в сила решението на Административния съд във Варна, свързано с движението на коли в Морската градина. Потвърдена е отмяната на заповед на кмета на Варна, с която се забранява движението на моторни превозни средства по алейната мрежа на територията на Приморски парк, съгласно приложена към делото схема. Това става ясно от решението на ВАС, публикувано в сайта на съда.
В решението на съда се посочва още, че се осъжда Община Варна да заплати на "Овърсийз Хоризонт" АД, 1 800лв., представляващи разноски пред касационната инстанция. Ето какво сподели по този повод кметът Иван Портних днес при първата копка на последния етап от ремонта на бул. "Трети март":
"Ще платя тези разноски лично от заплатата си, за да не ощетявам варненци. Аз сам заведох това дело, за да предизвикам окончателно съда да се произнесе и се вземе решение да се спрат колите в Морската градина.
Днес докато пътувах ме информираха, че от ВАС след действията, които сме предприели за недопускането на автомобили във връзка с решението на Върховния административен съд, днес съда ми е наредил по факса да обясня на какво основание общинска полиция спира автомобилите. При положение, че решението е на ВАС и това решение аз го обжалих с ясното съзнание, че ще загубя.
Всъщност съдът в крайна сметка казва, че заповедта ми да спра автомобилите в парка издържа формално, но тя препокрива закона и поради това няма смисъл от нея, защото закона казва, че това са алеи и по тях движение не може да има.
Това е една десетгодишна сага, докарахме я дотам да се произнесе ВАС тълкувателно. Разбира се, осъжда общината да заплати на собствениците от Салтанат съдебни разноски от 1 800 лв. , защото се казва, че няма смисъл от заповед. Тези пари с огромно удоволствие ще ги заплатя от заплатата си, за да не бъдат в ущърб на общинския бюджет.
Казвам с огромно удоволствие, защото ясно и честно изпълних това, което обещах на всички варненци. Да стигнем до там, че да има законово яснота по отношение на тези алеи и по тях движение не може да има.
Смятам, че всички, които се представят за еколози и природозащитници, които милеят за зелената система на града ни и за Морската градина в частност, където направихме огромни инвестиции, могат само да излезнат и да кажат браво! Тези хора се мъчиха две години и го докараха до край", каза кметът Иван Портних.
Припомняме, че днес ВАС се произнесе, че историческото ядро на Морската градина е с териториален обхват на недвижимата културна ценност, идентичен с границите по двата представени по делото акта за държавна собственост и е изключителна държавна собственост. Според заключението на вещото лице, за тази територия към момента няма действащ подробен устройствен план, се посочва в съдебното решение.
"Поради липсата на действащ ПУП на разглежданата територия, то няма и влязла в сила улична регулация за нея. Всички имоти с асфалтово покритие в територията на местност Салтанат (където са имотите на петима от жалбоподателите), са с начин на трайно ползване - "За алея".
Касационната инстанция приема, че първоинстанционният съд правилно е приложил материалния закон: Съгласно разпоредбата на чл. 15, ал.7 от Закона за движение по пътищата, забранено е преминаването и паркирането на моторни превозни средства в паркове, градини и детски площадки в населените места извън обозначените за това места", пише още в решението, което е окончателно.

Черно море

Коментари

Новини Варна