IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Община Варна
16:40 | 10 март 2016
Обновен: 08:19 | 17 април 2024

В “Максуда” ще съборят още 154 незаконни къщи

До 2 г. кметът на Варна Иван Портних иска центърът на града да възвърне своя облик и дух

По материала работи: Борис Проданов
В “Максуда” ще съборят още 154 незаконни къщи

Още 154 незаконни къщи във варненското гето “Максуда” ще получат заповеди за събаряне. Това съобщи в радио-интервю кметът на морската столица Иван Портних.

 

Всички процедури за това са спазени, а общината е дала отговори както на европейските институции, така и на различните неправителствени организации. Те са потвърдили, правилността на събарянията. Затова и някои от заповедите се бавят, но се спазва всяка буква на закона, каза още Портних.

 

Като кмет на Варна той няма намерение да прави компромиси с опазването на човешкия живот. А и нерегламентирано строителство през годините има не само в “Максуда”. Затова кметът призова варненци да спазват закона.

 

Той добави, че до 2 г. центърът на Варна трябва да възвърне своя облик и дух. Амбициозната задача ще има видими резултати през втората половина на т.г.

 

Старите сгради се обновяват с проекта за пешеходен ринг. Той се налага и като логичен туристически маршрут, изтъкна Иван Портних.

 

И препомни, че община Варна разполага със звено, което отговаря за възстановяването и поддръжката на най-емблематичните сгради.

 

Сградите, които са и паметници на културата, са в актуализиран списък, който е одоборен и потвърден от Министерството на културата. В него попадат 450 имота, но ще бъдат прибавени още 175 сгради.

Коментари

Новини Варна