IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Община Варна
16:13 | 11 март 2016
Обновен: 20:13 | 22 април 2024

Готвят по специални рецепти на 50 деца с редки болести

Инициативата на община Варна е пилотна за страната, за нея се отделят 30 000 лв. годишно

По материала работи: Ставри Таргов
Готвят по специални рецепти на 50 деца с редки болести

 50 деца с редки болести на възраст до 7 години получават здравословна за тях храна. Това стана ясно на пресконференция в стаята на общинския съветник, на която бяха обобщени резултатите от инициативата, която е пилотна за страната.Тя стартира преди година и половина, благодарение на партньорството между община Варна, УМБАЛ „Света Марина“ и Регионалната здравна инспекция.
Индивидуалните менюта са изготвени от експерти на университетската болница и включват 4 режима на хранене. Те се осъществяват от общинските предприятия „Детско хранене“ и „Ученическо и столово хранене“. Финансирането се поема от община Варна и възлиза на около 30 000 лв. годишно. Ангажирани лекари специалисти работят безвъзмездно.
Направихме тези менюта макар че беше трудно да се вкарат първоначално в детските ясли и градини. Хубаво е, че успяхме да се преборим със стереотипите, каза доц. д-р Меглена Георгиева от УМБАЛ „Света Марина“. Тя изрази надежда, че моделът на Варна ще бъде взаимстван и от други областни центрове.  
Надяваме се в близко време да има промяна и в наредбата на здравните кабинети в училищата. Идеята е в тях ежедневни грижи да получават децата с хронични заболявания, каза проф. д-р Виолета Йотова, ръководител на обединената детска клиника в университетската болница. Целите са две. Родителите да не се чувстват наказани заради болестта, а децата им – отритнати, добави тя.
Инициативата за диетично хранене на децата с редки болести бе предшествана от серия срещи между лекари, учители, родители. Най-хубавото е, че децата с редки болести се чувстват много добре, благодарение на специалните менюта, бе казано още на пресконференцията.

Ставри Таргов

 

Коментари

Новини Варна