IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Община Варна
15:33 | 14 март 2016
Обновен: 15:51 | 4 декември 2022

С Любляна и Бристол ще обменя опит Варна за "зелени" политики

Пейчо Пейчев, зам.-кмет на Варна, посети столицата на Словения по покана на домакините

По материала работи: Борис Проданов
С Любляна и Бристол ще обменя опит Варна за "зелени" политики

„Готови сме да обменяме опит и идеи с Варна по отношение на реализирането на различни зелени политики!“ Това заяви Зоран Янкович, кметът на Любляна, по време на разговор с Пейчо Пейчев, зам.-кмет на Варна, който посети столицата на Словения по покана на домакините. Визитата бе по повод официалното обявяване на Любляна за Европейска Зелена столица 2016 г. Желание за съвместна работа с Варна заяви и Андрю Гаррад, председател на организацията, успешно реализирала кандидатурата на Бристол за Зелена столица на Европа - 2015 г. „Нашият екип е готов да дойде на място и да сподели предизвикателствата, пред които бяхме изправени и които успешно решихме, за да спечелим този приз“, каза той.


Любляна е 7-и лауреат на титлата „Европейска Зелена столица“ - след Стокхолм (Швеция), Хамбург (Германия), Витория-Гастейс (Испания), Копенхаген (Дания) и Нант (Франция), Бристол (Обединено кралство).


„Приемете поздравление от Младежката столица на Европа 2017 – Варна, и кмета Иван Портних, за Зелената европейска столица - Любляна! Младежката енергия е неразривно свързана с енергията за подобряване на околната среда, затова вярваме, че можем да работим и реализираме проекти заедно“, обърна се към домакините Пейчо Пейчев. Той сподели част от основните мерки, предприети през последните 2 години от Община Варна за дългосрочно подобряване на околната среда – обновяване на градския транспорт с нови автобуси и тролейбуси, изграждане на велоалеи, разширяване на пешеходните зони. Мащабни проекти, свързани с амбицията за по-чисти морски води – обновена градска пречиствателна станции, проект за нова пречиствателна станция в курорта Златни пясъци. Изграждане на нови паркове и разширяване на съществуващите, поетапно саниране на сгради. Успешно бе реализиран и проект за разширяване на депото за отпадъци.


Проблеми и решения по теми, свързани с екологията, споделиха кметовете на София, Белград, Будапеща, Тирана, Истанбул, Анкара, представители от Париж, Умео, Хамбург, Копенхаген, Талин. На проявите в Люлбяна присъстваха еврокомисарите по транспорт и мобилност - Виолета Булц, и по околна среда, морско дело и рибарство - Кармену Вела, президентът и премиерът на Словения - Борут Пахор и Миро Черар. „Кметовете трябва да мислят далновидно, да насърчават екологичните политики и зелената мобилност, да подкрепят гражданските инициативи, защото зеленото означава успех!“, обяви Виолета Булц, която е и бивш вицепремиер на Словения.


Кметът на Любляна Зоран Янкович сподели, че причината градът да спечели титлата Зелена столица на Европа 2016, е постигането на забележителни промени за кратък период от време. Те са част от амбициозна стратегия за градско развитие „Любляна 2025“ за повишаване качеството на живот и промяна на съзнанието на хората - обособяване на централната градска зона без автомобили; изграждане на нов завод за преработка на отпадъци, който рециклира 2/3 от тях; екологичен градски транспорт – въвеждане на общински електромобилни таксита и автобуси; изграждане на нови паркове; развитие на велосипедната система. Благодарение на подобрените екологични условия само за една година общината отбелязва ръст от 20% на туристопотока.

Коментари

Новини Варна