IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Община Варна
16:08 | 24 март 2016
Обновен: 20:15 | 22 април 2024

Над 850 участници се включват във Варненския карнавал

Шествието ще започне на 26 март (събота) в 15 ч. на пл. "Св. Св. Кирил и Методий” пред Катедралата

По материала работи: Борис Проданов
Над 850 участници се включват във Варненския карнавал

Двойно повече участници ще се включат в тазгодишното издание в Пролетния празник на маската, маскарадния и сценичния костюм и народната носия – “Варненски карнавал 2016”. Пилотното издание на форума се проведе миналата година, като целта е да се възроди прочутия Варненски карнавал, който е бил най-значимото събитие в периода след Освобождението.

 

До момента са постъпили над 70 заявки на повече от 850 кандидати за участие, предимно деца, които ще се състезават в конкурсната програма. Приблизително 30 са индивидуалните участници, има записани много групи от детски градини, от училища, читалища и организации. Очакват се гостуващи кукерски формации от Бургас, Русе, Шумен, Ямбол, Елхово и Стралджа. Специален гост ще бъде кукерският състав от село Веселиново „Черните кукери”, който през януари бе избран за най-атрактивна кукерска група от Източна България.

 

Карнавалното шествие ще започне на 26 март (събота) в 15 ч. на пл. „Св. Св. Кирил и Методий” пред Катедралния храм „Свето Успение Богородично”, с представяне на маски и костюми от съставите и индивидуалните изпълнители, участващи в празника.

 

Около 16.45 ч. маскарадното шествие ще премине през града - по бул. „Мария Луиза”, до Община Варна, по бул. „Сливница” до входа на Морската градина , където ще има концертна програма с участието на Тони Димитрова и ФА „Варна”.

 

Там ще бъдат раздадени наградите на победителите в конкурсната програма. Те ще бъдат оценени по 4 критерия в 8 категории от специализирано жури с председател доц. д-р Лидия Петрова, директор на Етнографския музей във Варна.

 

Около 19 ч. карнавалът ще завърши с празнична заря.

 

Съпътстващо събитие на карнавала ще бъде изложба-базар на художествени произведения, изработени от майстори-занаятчии от Трявна, Пловдив и Варна. Тя ще бъде разположена на входа на Морската градина. Ще бъдат изложени сувенирни кукерски маски, кукли с народни носии и други произведения на изкуството, ръчно изработени от естествени материали. Пролетният карнавал е част от програмата на „Варна – Европейска младежка столица 2017”.

Коментари

Новини Варна