IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Община Варна
11:59 | 4 април 2016
Обновен: 18:25 | 19 април 2024

Иван Грошев: Варна има уникалния шанс да се представи пред световния туризъм

Искам да благодаря на кмета Иван Портних и общината, че оказват подкрепа за събитието, каза организаторът на международното туристическо изложение MTS Get Together Bulgaria 2016

По материала работи: Борис Проданов
Иван Грошев: Варна има уникалния шанс да се представи пред световния туризъм

Международният туристически форум на европейския бранш MTS Get Together Bulgaria 2016 ще се проведе на Златни пясъци на 7 и 8 юни. Потърсихме организатора Иван Грошев за повече информация относно голямото събитие.

 

- Г-н Грошев, какво представлява това международно изложение?

- Изложението е традиционно за туризма. Провежда се последните 7 – 8 г. в основни дестинации в Средиземноморието и Южна Европа: Гърция, Турция, Испания. Миналата година беше в Малта. За тази година кандидатстваха Тунис и Египет, но усложнената обстановка в двете държави рязко намали шанса им за домакинство и се стигна до уникалната възможност ние да го приемем. В последния момент получихме остра конкуренция от Дубай поради огромния финансов ресурс там и интереса на местните власти и институции, които виждат голяма полза в него за развитие на дестинацията.

Самият форум е среща на 150 елитни мениджъри в сферата на туризма или собственици на фирми. Компаниите не са само от туроператорската сфера на бранша, а има и авиокомпании, от областта на информационните технологии и хотелски вериги. Това все са най-големите участници в туристическия бизнес.

Самият форум представлява 2-дневна делова част: “спийд дейтинг” – срещи от по 30 минути, в които участниците трябва да реализират максимален брой дискусии и разговори. Те няма да са само между хора, които се познават и с установени контакти, но и между абсолютно непознати партньори. Така се осъществяват връзки за осъществяване на съвместна дейност в бъдеще.

 

- Значи ли това, че Варна има уникален шанс да приеме едно от уникалните събития в туристическия бранш?

- Организиран във Варна, форумът дава изключителната възможност да представим града и дестинацията в региона и държавата на хора, които не са запознати. Малко или много не сме познати на масовия туризъм на Запад. Въпреки нашите очаквания, че България е популярна дестинация, повечето западноевропейци нямат ясна асоциация за страната ни.

 

- Да разбираме ли, че тук ще дойдат туроператорски фирми, които не работят с България?

- Да! По-голямата част от фирмите, които ще присъстват, нямат дейност в България. Това е огромният плюс за нас, защото ще им представим “от първа ръка” дестинацията и плюсовете на нашата страна. Имаме възможност да презентираме България на хора, които никога не са идвали тук. И да получат непосредствени впечатления, с които да приемат страната ни като подходяща алтернатива на своите програми. В момента пазарът е в ситуация, която търси алтернатива на популярните дестинации. Особено тези от Северна Африка и Турция. Всички държави се концентрират именно върху това – да се представят именно като алтернатива на туризма, даваща качество на услугата, сигурност и  близост. И да привлекат вакантния поток туристи, което се получава от дестинации, които имат трудности сега, както и в следващите 4 – 5 г.

 

- През 2017 г. Варна е Европейска младежка столица. Да очакваме ли туроператорски фирми, които се занимават с младежки туризъм? А това вълнува изключително много варненци преди това голямо домакинство.

- Ще има фирми, специализирани в младежкия туризъм. Форумът е шанс да им се представят и инициативите, свързани с Европейска младежка столица през 2017 г. Както и да проведем пропаганда и маркетингови активности по отношение на целевите пазари. Това е огромна възможност инициативата “Варна – Европейска младежка столица 2017” да стане популярна на туристическия пазар. По този начин тук ще можем да представим всичко максимално подробно, ще има информация от първа ръка какво представлява събитието. И съответно с маркетингов инструментариум то да се използва за търговски цели. Това е плюс за самите фирми - дадена дестинация да има нещо повече освен море и плаж!

 

- Друго голямо събитие за община Варна е регатата “Тол Шипс 2016”, която ще се проведе от 1 до 4 октомври. Може ли и то да бъде презентирано на форума?

- Разбира се! Имайки предвид, че тук ще присъстват хората, които вземат решенията за туроператорските програми, това е възможност те да бъдат запознати с мероприятие от такъв мащаб. Желанието на всички участници в туризма е удължаване на сезона и регатата “Тол Шипс” го дава. Така се бяга от клишето плаж, слънце и море. И клиентите получават възможност да опознаят страната в друг аспект – културен, исторически. Сигурен съм, че събитие от такъв ранг ще предизвика голям интерес сред туроператорите и техните клиенти.

 

- Да разбираме ли тогава, че този форум дава възможност за участие на Варна в голямо туристическо изложение, което ни идва на крака?

- Абсолютно е така. Погледнете от друга страна – да срещнете всички тези хора е необходима година уговорки и организация. В настоящия момент идват намясто хората, които всички участници в туристическия бизнес искат да срещнат. На практика 1 г. се стеснява до 2 дни и от разходна част е по-ефективно.

 

- Община Варна беше предложена да стане съорганизатор на изложението. Имаше ли интерес от други общини?

- И други общини проявяваха интерес. Но Варна има най-големия потенциал за добро представяне на такова събитие. Защото има не само курортни комплекси, а и възможност да покаже България и региона откъм исторически и културен характер. И дава необходимия микс това събитие да бъде абсолютно успешно.

В тази връзка за нас е особено важно участието на общината и кмета Иван Портних. Това дава силен импулс и сигнал към участниците, че местната власт е ангажирана с туризма. Благодарим на г-н кмета и на Общинския съвет, че оказват подкрепа за събитието. Колегите от Обществения съвет по туризъм единодушно гласуваха “за” идеята, защото всеки от тях разбира предимствата от организацията на едно такова събитие.

 

Борис Проданов

Коментари

Новини Варна