IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Община Варна
11:33 | 6 април 2016
Обновен: 23:21 | 28 март 2024

Две фирми одобрени да чистят Варна следващите 5 г.

Има срок за обжалване на решението, чака се гласуване и в ОбС

По материала работи: Борис Проданов
Две фирми одобрени да чистят Варна следващите 5 г.

Беше публикувано решение на оценяващата комисия, според което става ясно кои фирми ще чистят морската столица. “Приморски” и “Одесос” ще се обслужват от софийската “3МБГ” АД. За “Аспарухово”, “Вл. Варненчик”, “Младост” и с. Звездица ще се грижи “Консорциум Варна 1” ДЗЗД. На 31 март на сайта на варненската община е публикувана тази информация, но има и срок от 10 дни за обжалване. Ако няма възражения, тези фирми ще поемат сметосъбирането във Варна за 5 г.

 

Прогнозната стойност на обществената поръчка за транспортиране и събиране на отпадъци, почистване и поддържане на улици и др. места за обществено ползване е над 60 млн.лв. Тя беше обявена в средата на 2015-а.

 

Според нея Варна ще трябва да се чисти по нова схема. Фирмите се налага да имат машини, които да отговарят на най-съвременните екологични изисквания. Метенето на площадите, улиците, тротоарите, алеите и съответните пешеходни зони е предвидено да бъде механизирано. Ръчно ще се поддържат подходите към паркингите, подлезите и пространствата между блоковете. В тези райони ще трябва да се отстранява и тревата.

 

С автоцистерни е заложено миене на тротоари, улици, спирки, площади, паркинги, спирки, алеи и подлези.

 

Ще се обръща внимание и на чистотата на огради и парапети, както и на пътните знаци, вкл. и на платформите за детски и инвалидни колички. Фирмите ще трябва да отстраняват агитационните и рекламни материали.

 

Общо 8 компании – 3 от Варна и 5 от столицата участваха в конкурса. За да бъдат избрани фирмите за почистване на града трябва да се гласува на сесия на Общинския съвет.

Коментари

Новини Варна