IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Община Варна
17:19 | 11 април 2016
Обновен: 18:12 | 25 април 2024

Отпускат социални помощи на 96 бедни варненци

Общата сума е над 36 000 лв.

По материала работи: Ставри Таргов
Отпускат социални помощи на 96 бедни варненци

96 варненци ще получат еднократни помощи за задоволяване на инцидентно възникнали жизнени, образователни и комунални битови потребности. Това реши на своето заседание днес постоянната комисия по социални дейности и жилищна политика към Общинския съвет във Варна. Общата сума, която ще получат, е в размер на 36 550 лева.
Гласуването на помощи стана след дълъг дебат, предизвикан от съветника Григор Григоров. Той се усъмни в решенията на вътрешноведомствената комисия, която разглежда поединично всяка една от подадени молби. Според него трябва да се спре раздаването на пари на калпак и да се избистрят критериите за отпускането на общинските средства. Той посочи пример с жена, на която е отказана помощ от 2000 лв. за изследвания за инвитро процедури, но сега й се отпускат 1000 лв. по социални показатели.
Съветникът бе посъветван да започне да посещава заседанията на вътрешноведомствената комисия, в която 7 експерти, сред които и представител на социалната комисия, разглеждат конкретните искания, придружени от съответните документи.
Ние се срещаме очи в очи с хората, които искат помощи от общината, и понякога е страшно да ги виждаме колко са бедни и гладни. С отпусканите средства не решаваме проблемите им, а правим само малък жест към тях, каза шефът на общинската социална дирекция Любомира Комитска.
На своето заседание социалната комисия прие и годишният план за развитие на социалните услуги в община Варна. Новото е, че сме направили постъпки някои от местните дейности да минат на държавно финансиране, каза Комитска.
Двете решения предстои да бъдат утвърдени на сесия на Общинския съвет преди да влязат в сила.  

Ставри Таргов

 

 

Коментари

Новини Варна