IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Община Варна
15:07 | 15 април 2016
Обновен: 05:08 | 26 март 2024

Общината затяга контрола върху фирмите, с които работи

Няма да има варианти да се трупат дългове към местната власт с години

По материала работи: Борис Проданов
Общината затяга контрола върху фирмите, с които работи

Администрацията да намери варианти да следи финансовото състояние на фирмите, които ползват имоти под наем или имат други договорни отношения с общината. Около това решение се обединиха съветниците от постоянната комисия “Собственост и стопанство”, след като разгледаха изпълнителен лист, с който Варненският районен съд осъжда фирма “Калиопа-83” ЕООД, с предишно наименование “Джаки 83” ЕООД да изплати на общината 18 727,73 лв. за неиздължени наеми (от декември 2012 г. до ноември 2014 г.) за панорамната кафе-сладкарницата в плувен комплекс “Приморски” (на снимката). Допълнително местната власт трябва да получи лихвите по сумата, 3645,84 лв. обещетение за забавяне върху главницата и още 1514,83 лв. за разноски и такси по делото.

 

В хода на дебатите обаче стана ясно, че май няма вариант община Варна да вземе и стотинка, защото след правно-счетоводна еквилибристика собственик на фирмата-длъжник вече е 80-годишна жена.

 

Един от вариантите за затягане на контрола върху фирмите, с които общината има договори, е след третия неплатен наем незабавно да се стига до прекратяване на отношенията. Като твърде сложно беше определено предложението да се следят салдата на фирмите чрез официалните документи в НАП.

 

В крайна сметка общинската администрацията трябва да предложи на ОбС – Варна, формулата, чрез която местната власт законно да осъществява контрол върху фирмите, с които работи. За да не се трупат с години задължения, които после не могат да се съберат.

 

Борис Проданов

 

Коментари

Новини Варна