IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Община Варна
12:52 | 28 април 2016
Обновен: 22:48 | 22 април 2024

Читалище “Цар Борис ІІІ” най-вероятно ще бъде закрито

Общината спря финансирането му, защото не развива дейност

По материала работи: Борис Проданов
Читалище “Цар Борис ІІІ” най-вероятно ще бъде закрито

Народно читалище "Цар Борис III" в квартал “Победа” с председател и секретар Гая Ламбрева най-вероятно ще бъде закрито. Това стана ясно на заседание на постоянната общинска комисия “Култура и духовно развитие”. Причината е, че от години то не развива дейност, но усвоява средства както от държавата, така и от общината, които не отчита.

 

Според проверките има финансови нарушения, за което и наказания. Юрист се изказа, че читалището е осъдено и от Агенцията по заетостта.

 

Общинските съветници го посочиха като класически пример на неработещо читалище, но по закон общото събрание се свиква само от членовете му и те могат да правят промени в ръководството.

 

Затова местната власт ще спре финансирането на НЧ “Цар Борис ІІІ” и с писмо до министъра на културата ще се съобщи, за решението на ОбС - Варна, обосновано от факта, че там от години не се развива дейност. Вежди Рашидов има властта да вземе окончателното становище, което в дадения случай по закон е само едно – закриване на читалището.

 

НЧ “Цар Борис ІІІ” е правоприемник на основаното през 1955 г. читалище "Никола Й. Вапцаров" в тогавашния квартал "Димитър Кондов". През първите години библиотеката (с над 11 000 тома литература) е от най-голямо значение за дейността на читалището. Тя се посещава от над 1300 читатели годишно. Постепенно читалищната дейност се разширява с лекционни групи, народен университет, хор, оркестър, кръжоци за деца и възрастни.

 

През 70-те години на ХХ век читалището е преместено в новосъздаващия се квартал "Победа". През 1992 г. е преименувано в "Цар Борис III". Сградата обаче не е пригодена за обществена изяви и очевидно това е една от причините то да не развива дейност.

Коментари

Новини Варна