IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Община Варна
13:27 | 28 април 2016
Обновен: 20:15 | 22 април 2024

Приеха общински план за защита от бедствия и аварии във Варна

Готви се нова програма за овладяване на популацията на бездомните кучета

По материала работи: Ставри Таргов
Приеха общински план за защита от бедствия и аварии във Варна

На своето първо заседание днес постоянната комисия по обществен ред и сигурност към Общинския съвет във Варна прие общински план за защита на населението от бедствия и ликвидиране на последствията от тях. Документът предвижда мерки срещу земетресения, наводнения, радиационно замърсяване, свлачища, неблагоприятни зимни условия и горски пожари. Планът за реакция при тежки зимни условия ще бъде актуализиран през септември т.г., когато бъде избрана нова фирма за снегопочистване, каза Купен Пашов, шеф на отдел в дирекция „Управление  на сигурността“. Той се похвали, че община Варна е сочена за пример в страната в планирането на мерки за защита на населението.
В близко време ще има нова програма за овладяване на популацията на безстопанствените кучета, стана ясно още на комисията. Проектът е вече готов и скоро ще бъде пуснат на сайта на общината, каза зам.-кметът Тодор Иванов. Той призова общинските съветници за предложения за подобряване на работата в тази сфера. Зам.-кметът подчерта, че приютът за безстопанствени животни в с. Каменар е сред най-добре работещите в страната въпреки опитите на прирозащитни организации да убедят обществеността в противното. Повече от половината от кучетата, настанени там, са имали собственици, но са били изхвърлени от тях. Тодор Иванов призна, че на този етап общината не може да намери общ език с близо 20-те НПО-та за съвместни действия в тази сфера. Причината според него е, че всяко от тях преследва свои цели, различни от законоустановените.
Съветниците дадоха висока оценка за работата на приюта и на неговия управител Нели Георгиева, която успява да работи добре с доброволците. Те обещаха да лобират за увеличаване на бюджета на приюта, който е крайно недостатъчен както за заплати на персонала, така и за по-добри грижи за животните.
Съветниците пожелаха да поканят на среща природозащитните организации за събиране на конструктивни предложения за ограничаване популацията на бездомните животни.

Ставри Таргов

 

Коментари

Новини Варна