IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Община Варна
13:03 | 29 април 2016
Обновен: 21:14 | 18 април 2024

Общински съветници направиха великденски подаръци на кризисния център

По материала работи: Борис Проданов
Общински съветници направиха великденски подаръци на кризисния център

Великденски козунаци и подаръци зарадваха потребителите на кризисния център към Фондация „SOS семейства в риск” във «Владиславово». Инициативата е на варненските общински съветници Марица Гърдева (председател на постоянната комисия "Туризъм, търговия и рекламна дейност") и Николай Георгиев (председател на ПК "Европейски въпроси и международно сътрудничество"). Навръх Велики четвъртък заедно с майките и децата, настанени в центъра, местните депутати се включиха и в боядисването на традиционните червени великденски яйца.

„Провеждаме инициативата за втора поредна година. С този жест в навечерието на Възкресение Христово искаме хората в кризисния център да усетят духа на един от най-големите и светли християнски празници, да се запознаят с обичаите и да се почувстват като семейство”, коментира Марица Гърдева.

 

От своя страна Николай Георгиев, допълни, че кризисният център има подкрепата на общинските съветници не само по празници.

 

Кризисният център към Фондация „SOS семейства в риск” е създаден през 2008 г. Капацитетът му позволява да бъдат настанени и обгрижвани 10 души – жертви на насилие, от цялата страна. Освен временно настаняване, децата получават съдействие да постъпят в детска градини или училище, а майките - да започнат работа.

Управителят на Фондация „SOS семейства в риск“ Анна Николова сподели, че въпреки трудностите през годините, в момента центърът предлага грижа за 9 възрастни и 3 деца, като най-малкият обитател е на 9 месеца. „Често ни се налага да работим извън капацитета си, но най-важното за нас е да помагаме бързо и адекватно на хората - жертви на домашно насилие. При нас, освен сигурност, те получават и психологическа и социална подкрепа. Предвидени са редица превантивни обучителни програми, които учат настанените в центъра как да избягват рисковите ситуации и как да се подготвят за самостоятелен живот. Наред с ежедневните потребности на обитателите, сме ангажирани и с делата, които се водят за домашно насилие или т.нар. ограничителни заповеди. Това налага тясно сътрудничество с Държавната агенция за закрила на детето, а също и с полицията, от която идват и голяма част от сигналите“, обясни Николова.

 

По думите й сигнали могат да се подават както на тел. 112, така и на телефона на консултативния център към фондация „SOS семейства в риск” -  052/609 677.

Коментари

Новини Варна