IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Община Варна
15:22 | 4 май 2016
Обновен: 14:57 | 27 март 2024

По пилотна програма община Варна купува 3 електромобила

Ековозилата са за осъществяване на контрол в Морската градина

По материала работи: Ставри Таргов
По пилотна програма община Варна купува 3 електромобила

Община Варна ще купи 3 електромобила с европейско съфинансиране. Това стана ясно на заседанията на комисиите по европейски въпроси и международно сътрудничество и по бюджет и финанси. Във връзка с това общината ще кандидатства с проект чрез пилотната демонстрационна схема на Националния доверителен екофонд. Крайният срок е 30 май т.г.

Проектът е на стойност 120 000 лв., като съфинансирането е в размер на 50%.  Т.е., общината ще получи по 20 000 лв. за всеки електромобил. Ековозилата ще бъдат за осъществяване на контролни дейности в Морската градина, обясни Ани Николова, шеф на общинската дирекция „Европейски и национални оперативни програми“.  При добро стечение на обстоятелствата електромобилите могат да бъдат доставени още наесен, уточни тя.
Съветниците гласуваха и предложение за изграждане на система за градска електромобилност във Варна. Във връзка с това общината ще предостави безвъзмездно на специализирана фирма 2 локации за монтаж на зарядни станции с по 2 паркоместа. Едната ще се намира до стадион „Локомотив“, другата – до Военноморското училище. Очаква се процедурата по тяхното изграждане да стартира до 2 – 3 месеца.
Фирмата, която ще стопанисва зарядните станции, ще дава електромобили под наем. Крайната цел е стимулиране на граждани и фирми да купуват и ползват ековозила, включително и хибридни автомобили.
Системата за градска електромобилност е по програма „Джесика“. Освен Варна за нея кандидатстват също Пловдив, Стара Загора и Бургас.   

Ставри Таргов

Коментари

Новини Варна