IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Община Варна
11:59 | 9 май 2016
Обновен: 20:16 | 22 април 2024

Номинираха д-р Лидия Маринова за наградата „Златна ябълка“

Отличието се връчва за принос към правата и благосъстоянието на децата

По материала работи: Ставри Таргов
Номинираха д-р Лидия Маринова за наградата „Златна ябълка“

Педиатърът д-р Лидия Маринова , доскорошен зам.-кмет на община Варна, а сега общински съветник, зам.-председател на варненския местен парламент и председател на социалната комисия към него, е номинирана за наградата „Златна ябълка” на Националната мрежа за децата. Отличието се връчва за приноса на публични личности, обикновени хора и организации, които с работата си са допринесли за защита правата на децата и за подобряване на тяхното благосъстояние.

Предстои ежегодните награди на Национална мрежа за децата да бъдат връчени за шести път. Тази година церемонията ще се проведе в навечерието на Деня на детето – на 31 май, в София.
Д-р Лидия Маринова е номинирана в категорията „Кампания и социална иновация” от фондация „Вяра, Надежда и любов“. Това е признание за активната й работа по социалната програма на община Варна за превенция на изоставянето на деца, за подпомагане на семействата с деца с увреждания и за подобряване на здравната култура.
Номинацията е и висока оценка за ангажимента на д-р Маринова към профилактиката на социално-значимите заболявания още от ранна детска възраст. Като педиатър с повече от 30 години стаж, тя организира и безплатно училище за бременни и майки с деца до 3 години във връзка с правилното отглеждане на новороденото.
Като председател на социалната комисия, зам.- кмет по социални дейности и здравеопазване, а понастоящем зам.-председател на ОбС – Варна, Лидия Маринова успя да защити финансирането от общината на услугата ранна интервенция на изоставянето на деца с увреждания и закупуването на инсулинови помпи за деца с първи тип диабет. Община Варна е единствена в България, която финансира подобен проект, както и храненето на 200 самотни майки на деца с увреждания от май до септември вече трета поредна година – това е период, през който МТСП не финансира храненето им.
Д-р Маринова е една от причините община Варна да има 3 награди за добри социални политики, работа с неправителствения сектор и прозрачност в работата на общината в областта на социалната дейност.

Ставри Стефанов

 

Коментари

Новини Варна