IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Община Варна
15:39 | 11 май 2016
Обновен: 08:06 | 26 март 2024

Варна получава над 1,15 млн. лв. от ПУДООС

Отчитат втория етап от изграждането на ПСОВ Варна

По материала работи: Борис Проданов
Варна получава над 1,15 млн. лв. от ПУДООС

Общината ще кандидатства за финансиране по проект за реконструкция на водопроводната мрежа в част от кк Св. св. Константин и Елена.  Над 1,15 млн. лв. ще бъдат получени от ПУДООС (Предприятие за управление на дейностите по опазване на околната среда) за проекта.

Предстои финално отчитане на един от успешните екологични проекти на Община Варна - изграждането на ПСОВ Варна, който е част от ОП „Околна среда 2007-2013” и се осъществи от общините Варна, Аксаково и Белослав. Стойността на проекта бе 34 454 400 лв., като са изградени нови сгради и съоръжения. Реконструирани и модернизирани са и голяма част от съществуващите стари съоръжения. С реализацията на обекта е изпълнен последният етап от реконструкцията на пречиствателната станция, предвиждащ пълно третично пречистване на отпадъчните води, чрез изграждане на съоръжения за отстраняване на фосфор. Достигнати са емисионните ограничения за качество на заустваните отпадъчни води по отношение на показателите: общ азот и общ фосфор. Постигната е по-добра ефективност от дейността на ПСОВ-Варна по отношение на третирането на утайките. Подменени са действащите амортизирани центрофуги за обезводняване на утайките с високотехнологични камерни филтър-преси. С въвеждането на новата технология за обезводняване на утайки с камерни филтър-преси се постигна редуциране на влажността до 60%. Това намалява обема на генерираните утайки двукратно и улеснява последващото им третиране и оползотворяване. В резултат на реализацията на този последен етап от реконструкцията и модернизацията на ПСОВ – Варна са постигнати изискванията за всички агломерации с над 10 000 жители, които заустват отпадъчните си води във водоприемник, който е определен като чувствителна зона.

Коментари

Новини Варна