IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Община Варна
11:18 | 15 юни 2016
Обновен: 20:17 | 22 април 2024

Над 150 млн. лв. получава Варна по ОП “Региони в растеж 2014 – 2020”

С приоритет при инвестициите от държавния бюджет и от средствата на ЕС се ползва район “Аспарухово”

По материала работи: Борис Проданов
Над 150 млн. лв. получава Варна по ОП “Региони в растеж 2014 – 2020”

На община Варна е одобрена инвестиционната програма – 84 млн. лв. по ОП “Региони в растеж 2014 – 2020”. Както и допълнително 16 млн. лв. за професионални гимназии. Стават общо 100 млн. лв., съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.


Средствата ще се инвестират в проекти за градска среда, градски транспорт, образователна и социална инфраструктура.


Министърът обърна внимание, че извън този ресурс са инвестициите по линия на пътната инфраструктура.


“Вече са одобрени първите два проекта за пътя Варна – Добрич, за който има одобрен и сключен договор, както и за ремонта на пътя за Гроздьово – Старо Оряхово - Девня. Това са още 35 км пътища, които ще бъдат рехабилитирани. Договорите с Агенция „Пътна инфраструктура“ са сключени, а тръжните процедури са на етап оценка на получени оферти. След като бъде избран изпълнител, в случай че няма обжалване на решението за избор на изпълнител, ремонтите по тези пътища могат да започнат още през този строителен сезон. С тези средства инвестицията във Варна възлиза на над 150 млн. лв. само за първите проекти по оперативната програма”, подчерта министър Павлова.


Варненката обърна внимание, че с приоритет при инвестициите от държавния бюджет и от средствата на ЕС се ползва район “Аспарухово”.


“Опитваме се в подкрепа на визията на общината за интегриран подход да направим няколко неща - едното е мостът, по който работим и инвестираме. Второто е отпуснатите 6 млн. лв. за главния водопровод на “Аспарухово”, който е изключително важен, за да няма ВиК аварии, след което е предвиден ремонт на трите основни булеварда, плюс парка по оперативната програма”, завърши Лиляна Павлова.

 

Коментари

Новини Варна