IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Община Варна
16:08 | 17 юни 2016
Обновен: 17:36 | 16 април 2024

Община Варна получава 3 електромобила

Намаляват вредното въздействие върху климата

По материала работи: Пламен Янков
Община Варна получава 3 електромобила

Варна е сред 22-те общини, които ще получат средства за купуване на хибридни и електромобили. Морската столица кандидатства за максимално допустимата бройка – 3. Информацията бе обявена от министъра на околната среда и водите Ивелина Василева. Пилотната схема се финансира чрез Министерството на околната среда и водите по линия на Националния доверителен екофонд (НДФ) и е с бюджет 1 млн. лева.

 

Със средствата ще бъдат купени общо 34 електромобила и 10 хибридни превозни средства, които ще доведат до спестяването на 138 тона въглероден диоксид годишно. Осигуреното съфинансиране е по 20 000 лв за електромобил и по 10 000 лв за хибридно превозно средство. Останалите общини са Асеновград, Поморие, Горна Оряховица, Бургас, Трън, Разлог, Видин, Стара Загора, Самоков, Габрово, Мъглиж, Смолян, Пловдив, Сливен, Попово, Сливница, Баните, Малко Търново, Никола Козлево, Несебър и Плевен. Одобрени са и проекти на четири държавни институции - МОСВ, Министерство на икономиката, Министерство на труда и социалната политика и Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда". Държавните институции и общинските администрации ще използват електромобилите основно за осъществяване на контролните си функции.

 

Електрическите автомобили намаляват въздействието върху климата, генерират нулеви емисии на въглероден диоксид, силно намаляват шумовото замърсяване и замърсяването на въздуха, тъй като спрямо конвенционалните не се отделят фини прахови частици и азотни оксиди. За улеснение на общините МОСВ, съвместно с НДЕФ и Агенцията за обществени поръчки, е подготвило унифицирана тръжна документация, а Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията е помогнало при разработването на критериите за кандидатстване. Няма изискване за марки и доставчици, важно е превозните средства да отговарят на заложените изисквания. МОСВ обмисля да развива програмата и през следващата година, като се обмислят варианти за частично субсидиране за купуване и на многоместни превозни средства. Към момента у нас са регистрирани 444 електрически автомобила по данни на индустриалния клъстер, желанието ни е броят им да се увеличи, е заявила министър Василева, цитирана от БТА. Тя е припомнила, че вече са в сила приетите от Министерския съвет намалени екотакси при регистрацията на електромобили и хибридни превозни средства. Тези автомобили паркират безплатно в големите градове и не плащат годишен данък, съобщаван от Пресцентъра на Община Варна.

Коментари

Новини Варна