IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Община Варна
16:25 | 18 юни 2016
Обновен: 20:17 | 22 април 2024

Протест в "Аспарухово" за втората годишнина от наводнението

Калина Белмезова: Изграждането на охранителните канали в района се обжалва!

По материала работи: Борис Проданов
Протест в "Аспарухово" за втората годишнина от наводнението

С протест беше отбелязана втората годишнина от наводнението във варненския квартал „Аспарухово“, което отне 13 човешки живота. 70-ина души се отправиха от ул. "Моряшка" до районното кметство с искане за конкретни срокове по изпълнение на изграждането на деретата и превръщането им в охранителни канали.


“Този протест, от него да излезем с някакви конкретни дати за изпълнение и започването на изграждането на деретата, защото в случай че не се започне до края на септември, това означава че ще изгубим едни средства от фонд “Солидарност”, каза организаторът на протеста Николай Иванов.


Пред районната администрация излезе и кметът на района Калина Белмезова, която обясни на протестиращите причините, поради които се бави изграждането на двата охранителни канала.


“В момента има обжалване пред КЗК и Върховен административен съд. Веднага щом съдът се изкаже с решение по уверение от ръководителите на проекта започваме действия по същинското изграждане. Средствата за реализацията на двата канала не са отпуснати физически като сума, а се дават на части след самото реализиране на проекта”, аргументира се районният кмет Калина Белмезова.


На въпросите на граждани къде са парите от дарителските кампании Белмезова отговори, че техен организатор е неправителствена организация, която трябва да прецени по какъв начин ще разходва средствата.


След протестните действия в храма „Св. Цар Борис“ беше отслужена литургия за загиналите в трагедията.

 

Припомняме, че “Аспарухово” е важен приоритет в инвестиционната програма на община Варна. Това разкри кметът Иван Портних при откриването на реновираната част на Аспарухов мост.

 

“Това е от районите с голям потенциал – широка плажна ивица, голяма паркова зона. За две години свършихме много системна работа по развитието на квартала. През следващата година ще инвестираме в “Аспарухово” над 70 млн. лв.”, разкри плановете на общината кметът.


Емил Дамянов
 

 

Коментари

Новини Варна