IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Община Варна
14:40 | 21 юни 2016
Обновен: 23:01 | 4 февруари 2023

Модернизират 3 варненски гимназии с европари

Максималният размер на проектите е до 1,4 млн. лв.

По материала работи: Ставри Таргов
Модернизират 3 варненски гимназии с европари

3 варненски професионални гимназии кандидатстват с проектни предложения по приоритетна ос3 „Регионална образователна инфраструктура“ на оперативната програма „Региони  в растеж“. Максималният размер за финансиране на всяко учебно заведение е до 1,4 млн. лв.,  стана ясно на заседание на постоянната комисия по европейски въпроси и международно сътрудничество към Общинския съвет.
Това са Професионалната гимназия по горско стопанство и дървообработване „Николай Хайтов“, Професионалната гимназия по икономика „Д-р Иван Богоров“ и Спортното училище „Георги Бенковски“.  За първите две кандидатства община Варна, за третото – Министерството на младежта и спорта. Гимназия „Н.Хайтов“ засега е държавна, но от 1 август се очаква да стане общинска собственост. Европарите са безвъзмездна помощ за реконструкция, ремонти, оборудване и други. Крайният срок за кандидатстване е 30 септември т.г., стана още на комисията, която одобри проектните предложения.
Одобрен бе и текст за съвместно споразумение между водещия партньор и партньорите по „Интерактивни градове“ по ОП „УРБАК“, като кметът на община Варна бе упълномощен да го подпише. Както е известно, морският ни град се включи официално в проекта на 27 януари т.г. „Интерактивни градове“ визира ефективно управление чрез дигитални инструменти, социални медии други. Целта е стимулиране на междурегионалното сътрудничество. Водещ партньор по проекта е Генуа, Италия.

Ставри Таргов

Коментари

Новини Варна