IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Община Варна
15:32 | 22 юни 2016
Обновен: 08:27 | 15 април 2024

Спряха продажбата на сградата на Тубдиспансера

До този момент община Варна е инвестирала в него над 3,5 млн. лв.

По материала работи: Пламен Янков
Спряха продажбата на сградата на Тубдиспансера

Постоянната комисия по финанси и бюджет към Общинския съвет във Варна предотврати продажбата на търг на сградата на Специализираната болница за активно лечение по пневмо-фтизиатрични заболявания. Частен съдебен изпълнител я е обявил за публичната продан през юли т.г. заради дълг към кредитори в размер на 161 172 лв. Комисията по финанси взе решение общината да изплати сумата и да спре процедурата, за да запази собствеността си. Съветниците решиха също сградния фонд на Тубдиспансера да бъде прехвърлен на принципала, за да се избегнат в бъдещe подобни искове.

 

Първоначално за сградата на ул. „Мануш войвода“ 11А е обявена цена над 800 000 лв., като за няколко месеца тя е намалена до около 530 000 лв. Трябва да направим всичко възможно да я спасим, коментира на заседанието председателят на Общинския съвет Тодор Балабанов. Той добави, че съдбата на изпадналия във фалит Тубдиспансер е в ръцете на Министерството на здравеопазването (МЗ). Идната седмица по този повод очакваме във Варна да дойде д-р Петър Москов. Вариантът е лечебното заведение да стане част от голяма варненска болница. До този момент община Варна е инвестирала в него над 3,5 млн. лв., обобщи шефът на ОбС – Варна.

   

Проблемът с Тубдиспансера бе дискутиран и на постоянната комисия по собственост и стопанство.

 

МЗ бави решението за съдбата му, признаха съветници. Лечебното заведение от години е в неплатежоспособност. Загубите му вече са 975 000 лева, сочи представения финансов отчет за 2015 г.

 

Управителят доц. д-р Христо Ганчев разясни, че годишните разходи на специализираната болница възлизат на 1 млн. лева. Субсидията от здравното министерство е едва 345 000 лева. Ако не е помощта на община Варна, останалите пари се намирали с „фокуси и игри“.

 

Въпреки затрудненото финансово състояние в момента в стационара се лекуват 23-ма пациенти, които получават редовно храна и лекарства. Персоналът е сведен под минимума – 32-ма медици плюс двама лекари в стационара. Средната работна заплата е около 500 - 550 лева, но тя не се взема от доста време, дават се само авансови плащания.

 

Няма как туберкулозно болните, които са заразни, да бъдат оставени да се разхождат по улиците. Спасението от кризисната ситуация е отделението да се влее в друго болнично заведение. За целта е нужно решение на здравното министерство, бяха категорични съветниците.

 

Стана ясно още, че 20-25% от болните са от Североизточна България. Чуха се дори идеи общините Добрич и Шумен също да участват в дофинансирането на болницата.

 

Ставри Таргов

 

Златина Добрева

Коментари

Новини Варна