IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Община Варна
13:53 | 9 юли 2016
Обновен: 20:05 | 19 март 2023

Община Варна подготви доброволци да обучават връстници

Те придобиха първоначални умения за структурирано представяне на информацията, за поставяне на акценти, формиране на изводи и обосноваване на аргументи

По материала работи: Борис Проданов
Община Варна подготви доброволци да обучават връстници

Доброволческа школа за обучители на връстници проведе дирекция „Превенции“ на Община Варна от 4-ти до 8-ми юли. В нея се включиха 31 доброволци от превантивните клубове, функциониращи към дирекцията, и от 7 варненски гимназии (Първа езикова гимназия, ГПЧЕ „Йоан Екзарх“, IV Езикова гимназия, МГ „Д-р П. Берон“, III ПМГ „Акад. М. Попов“, НГХНИ „Константин Преславски“, Професионална техническа гимназия). Школата се ръководеше от Йордан Танковски – психолог, а негови помощници бяха експерти от общинската дирекция „Превенции“.
 
В рамките на 32 часа участниците придобиха знания и умения, необходими за дейностите, в които младежите ще ползват подхода „връстници обучават връстници“. Доброволците придобиха първоначални умения за структурирано представяне на информацията, за поставяне на акценти, формиране на изводи и обосноваване на аргументи. Те се научиха да работят с визуализиращи материали и техника, придобиха умения за ползване на ролеви игри, презентации, разделяне и овладяване на групи, поясниха от дирекция „Превенции“.
 
Доброволческата школа завърши с връчване на удостоверения за преминатия интерактивен курс. Дейността на обучените продължава на градско и училищно ниво с организирането и провеждането на превантивно-информационни сесии с връстници, както и с участието им в различни кампании и инициативи на дирекция „Превенции“.

Коментари

Новини Варна