IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Община Варна
16:33 | 18 юли 2016
Обновен: 16:27 | 26 март 2024

Проект ще помогне за намиране на работа на 80 неактивни младежи във Варна

Това сподели в интервю Ани Николова, шеф на общинската дирекция „Европейски национални оперативни програми“.

По материала работи: Ставри Таргов
Проект ще помогне за намиране на работа на 80 неактивни младежи във Варна

 

- Г-жо Николова, коя е програмата, по която е финансиран проект „Активни за устойчиво развитие на община Варна“, и каква е неговата стойност?

 

- Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма, „Развитие на човешките ресурси 2014 – 2020”,  съфинансирана от Европейския социален фонд на ЕС и инициативата за младежка заетост, а управляващият орган  е Министерството на труда и социалната политика чрез Главна дирекция „Европейски фондове, международни програми и проекти“. Стойността на проекта възлиза на 375 984, 59 лв. за период от 15 месеца.

 

- Кой е бенефициент по проекта и каква е ролята на общината?

- Според заложените в схемата условия кандидати могат да бъдат неправителствени организации, организации, предоставящи посреднически услуги на пазара на труда, Центърът за информация и професионално ориентиране,

Центърът за професионално обучение, а социален партньор могат да бъдат община или район на община, както и  работодател (в т.ч. общини и райони на общини и общинските предприятия по чл. 52 от ЗОС). В нашия случай бенефициент е НПО „Стик“ ЕООД, а партньори са община Варна и „Адаптивни обучения“ ЕООД.
 

- Каква е основната цел?

- Основната цел е да се подобри достъпът до заетост, като се осигури устойчиво интегриране на пазара на труда на младите хора на възраст до 29 г., които не са ангажирани с трудова дейност, образование и обучение.

Дейностите по проекта са насочени към идентифициране и мотивиране за активно поведение на пазара на труда на 80 неактивни младежи, които не са нито в образование или обучение, нито в заетост, включително не са регистрирани като безработни.

 

- Какви са дейностите, които ще се осъществят за този период от 15 месеца?

- Първата е идентифициране, или така нареченото обследване на икономически неактивни младежи до 29-годишна възраст. След сформиране на групите са предвидени безплатни обучения за придобиване на професионална квалификация „Работник в озеленяването“ за специалност „Озеленяване и цветарство“, „Оператор на компютър“, специалност „Текстообработване“, „Еколог“, специалност „Екология и опазване на околната среда“; „Спасител при бедствия и аварии и катастрофи“, специалност „Търсене, спасяване и извършване на аварийно възстановителни работи“.

Държа да отбележа, че за всяко от изброените обучения курсистите ще получат съответния документ за придобита специалност към тях.

 

- Хората, които ще бъдат включени в съответните групи, ще получават ли възнаграждение и ще имат ли възможност на практика да се реализират?

- Това е другият хубав момент в този проект, където освен че тези хора ще получат безплатно обучение, ще вземат и документ за професионална квалификация, а след успешно завършилите обучителни курсове ще им бъде осигурена работа за период от 6 месеца и ще получават възнаграждение в размер на 420 лв.

 

- Как и къде заинтересованите могат да подават документи за участие в проекта и включване в съответните групи?
- Адресът за контакти е Варна, ул. „Парижка комуна“ №2, ет. 2, ап. 2, както и в сградата на община Варна. Срокът за подаване на документите е до 15 октомври 2016 г.

 

- Какви резултати очаквате на финала?
- Чрез планираните мотивационни обучения ще бъдат решени идентифицираните проблеми за липсата на мотивация и дефицити относно познанията и уменията за търсене на работа, подготовката на документи и представяне пред работодател.

Мотивационните обучения ще съдействат и за изграждане на умения и качества, необходими за излизане на пазара на труда. Обученията за придобиване на професионална квалификация ще решат проблема на целевата група, свързан с ниската степен на образование и липсата на квалификация, а осигуряването на заетост ще реши проблема с безработицата на младите хора предвид липсата им на опит и подходяща квалификация, които намаляват шансовете им за работа.

Иван Иванов

Коментари

Новини Варна