IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Община Варна
16:49 | 19 юли 2016
Обновен: 20:19 | 22 април 2024

В с. Тополи продължават да никнат микросметища

Според кмета Демир Георгиев виновник за положението е почистващата фирма “Санатит”

По материала работи: Ставри Таргов
Граждани изхвърлиха демонстративно боклуците си пред кметството през юни. Снимка БНР


В с. Тополи ситуацията със сметопочистването и сметоизвозването е кризисна. За това алармира съветниците от комисията по благоустройство и комунални дейности днес кметът на селището Демир Георгиев.

Според него виновник за положението е почистващата фирма “Санатит”, която не успява да си свърши работата. Той припомни, че съвсем наскоро в знак на протест жители на селото разсипаха натрупани отпадъци пред сградата на кметството.

Тези дни РИОСВ – Варна, е регистрирала поредното микросметище около контейнерите и е дала предписание за ликвидирането му. Проблемът със замърсяването ще избухне всеки момент с нова сила, всичко е потънало в боклуци, предупреди кметът. Той се оплака и от недостиг на пластмасови съдове за отпадъци.

Съжаляваме за положението, от април месец имаме трудности с набирането на сметосъбирачи и шофьори на специализирани автомобили, каза пред комисията представителят на фирмата. Той увери, че положението скоро ще се нормализира. Според него е необходима по-ефикасна разяснителна кампания сред гражданите, в училищата и детските градини за разделно изхвърляне на сметта.

Хората от чистотата например, са се сблъсквали много често със струпани боклуци пред контейнерите, които пречат на специализираните камиони да ги почистят. Появил се е и нов проблем. Много строителни фирми изхвърлят отпадъците си в контейнерите на гражданите, тъй като таксите на сметището във Въглен са поскъпнали многократно. Така община Варна плаща за извозването им.

 

 

Коментари

Новини Варна