IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Община Варна
15:38 | 27 юли 2016
Обновен: 20:18 | 22 април 2024

Почетоха освобождението на Варна и първите заселници във Владиславово (СНИМКИ)

Денят 27 юли и мястото са специални за нас, каза кметът на район “Вл. Варненчик” Николай Костадинов

По материала работи: Борис Проданов
Почетоха освобождението на Варна и първите заселници във Владиславово (СНИМКИ)

Кметът на район “Владислав Варненчик” Николай Костадинов и НЧ “П. Р. Славейков” организираха честване на 138 г. от Освобождението на Варна от турско робство. Традиционно това стана на Мемориала на загиналите руски воини за Освобождението на България в местността “Терасите”.

Присъстваха представители на районните кметства на Варна, на генералното консулство на Руската федерация, на Областна управа, на ВМС, на обществени организации и много граждани.

Варненци посрещат с хляб и сол руските войски, начело с ген. Столипин през 1878 г. Преди 6 г. в памет на първите заселници от Тракия на някогашното село Владиславово и на руските воини, загинали в руско-турските войни беше построен мемориалът. Средствата за него са събрани само от дарения.

 

Район “Вл. Варненчик” е единственият построил такъв паметник, и който непрекъснато заявява своята почит на тези, на които го е обрекъл.

Заупокойна молитва в памет на първите заселници и загиналите за Освобождението на България руски воини беше отслужена от протойерей Георги Петков – председател на храма “Св. Димитър”. Под звуците на духовия оркестър на ВМС венци положиха кметът на район “Вл. Варненчик” Николай Костадинов, представител на Областна управа, на генералното консулство на Руската федерация районните кметове на Варна, на ВМС, на Варненската и Великопреславска Митрополия, от НЧ “П. Р. Славейков”, и много др.

“Денят 27 юли е специален за района, мястото също. Мемориалът е не само в почит на загиналите войни в руско-турската война, но и за първите заселници във Владиславово. Преди 6 г. той беше построен с дарения от владиславовската общественост. Да, мястото е знаково! Жегата и топлото време не възпрепятства обществено ангажираните хора в района, имаше и представители и на флотския оркестър. Мисля, че много хора в този ден отдават почит за загиналите в Освобождението на България и на Варна. В случая имаше потомци на първите заселници тук, което прави събитието действително специално”, коментира за Медийна група “Черно море” кметът на район “Вл. Варненчик” Николай Костадинов.

Борис Проданов

Снимки Пламен Гутинов

Коментари

Новини Варна