IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Община Варна
13:50 | 19 септември 2016
Обновен: 20:21 | 22 април 2024

Общината стана партньор в сдружението "Клъстер Варна град на иновации"

Днес се проведе извънредна сесия на Общинския съвет

По материала работи: Пламен Янков
Общината стана партньор в сдружението "Клъстер Варна град на иновации"

Община Варна става партньор в сдружение с нестопанска цел "Клъстер Варна град на иновации". Това стана с решение на извънредна сесия на Общинския съвет днес. Сдружението ще съдейства за развитието на иновациите и съвременните технологии в областите здравеопазване, сигурност и мобилност в града. 

 

Заседанието на местния парламент продължи по-малко от половин час. Дебат около влизането на общината в клъстера почти нямаше. Спор предизвикаха обаче думите "клъстер" и "иновации". Според Костадин Костадинов от коалиция "Варна" вместо "иновации" може да се ползва българската дума "нововъведения". Представителят на Варна в Брюксел Биляна Раева обаче разясни, че проектът е разписан по този начин съгласно европейските изисквания и не е нужно думата да се променя в решението на общинския съвет. Веселин Ангелов от ГЕРБ, пък поиска да бъде заменена и думата клъстер. И на него бе обяснено, че това не би било добре.

 

Терминологията в Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност" изисква да се посочи, че се създава клъстер, който е свързан с развиването на иновации. Така е посочено в речника на самата програма, каза Биляна Раева. Тя обясни, че за да бъдат изрядни документите към Министерство на икономиката, е добре вариантът да остане във вида, в който е предложен.

 

Така и двете предложения за замяна на думите клъстер и иновации не срещнаха одобрението на останалите съветници.


Сдружението ще развива и прилага работещи иновативни практики за развитие, изследване, популяризиране и социализиране на предприемаческата екосистема и качество на живот. Сред целите му е и насърчаване на връзката между наука, образование, здравеопазване, бизнес и общинска власт като фактор за динамичен и устойчив растеж. 


Към сдружението на по-късен етап могат да се включат и други партньори, ако те се идентифицират със заложените в проекта цели, обясни Биляна Раева.

 

В крайна сметка „за" създаването на клъстера гласуваха 32-ма съветници, един беше „против", е шестима гласуваха с „въздържал се".

 

Пламен Янков

 

Четете още Правната комисия в ОбС става временна

 

Коментари

Новини Варна