IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Община Варна
11:24 | 20 септември 2016
Обновен: 21:12 | 20 април 2024

Откриват социална услуга за пациенти с Алцхаймер

За нея ще бъдат отпуснати 118 000 лв. от общинския бюджет

По материала работи: Пламен Янков
Откриват социална услуга за пациенти с Алцхаймер

Догодина община Варна ще открие социална услуга и за пациенти с деменция и Алцхаймер. Тя ще бъде за 25 души и за нея ще бъдат осигурени 118 000 лв. Това съобщи зам.-кметът Коста Базитов при откриването на конференция на тема „Европейски практики за подкрепа и развитие на услуги за хора с деменция и Алцхаймер.“ Форумът се провежда в зала „Варна“. Общината има изключително позитивно отношение към хората, които се нуждаят от социална подкрепа, каза още Базитов. За тях са осигурени 59 социални услуги, от които 30 за деца и младежи, останалите за възрастни. 37 от тях се финансират по линия на държавно-делегираните дейности, 22 от общината. 

 

Кръглата маса бе организирана по повод Световния ден за борба с болестта на Алцхаймер - 21 септември, от Фондация „Състрадание Алцхаймер България” с партньорството на община Варна. Отбелязваме тази дата всяка година с идеята да информираме обществото за проблемите на пациентите, каза председателят на организацията Живка Тишева. Темата сега е „Помни ме, не ме забравяй!“

 

Предполага се, че според броя на населението хората с деменция у нас са 50 000, толкова са и страдащите от Алцхаймер. Тези пациенти се водят като психиатрично болни.

 

Болестта на Алцхаймер е най-честата причина за деменция (слабоумие). Тя започва незабелязано и прогресира постепенно. Най-напред са нарушения на паметта, които са и най-характерният симптом - затруднения при запомняне на имена, телефонни номера, подробности от скорошни събития, разговори. Типични за началния стадий на лека деменция са също дезориентацията за време и пространство, дефицитът на вниманието, затрудненията при смятане. 

 

В крайния стадий пациентите са неспособни да общуват, остават на легло, като е необходимо да бъдат обслужвани. Така заболяването се превръща в тежък медицински и социален проблем.  Затова ранното му откриване е важно за пациента.

 

Алцхаймер е социално значимо заболяване, което е съвременно предизвикателство пред всички държави. 

 

Повече от 36 млн. души в света са с деменция. Като се има предвид застаряването на населението в световен мащаб, прогнозите са, че до 2030 г. броят им ще нарасне до 66 млн. души.

 

Ставри Стефанов

 

Четете още Деца без имунизации в ясли и градини само ако имат противопоказания

7 души влизат в работната група за новите критерии за еднократни помощи

 

 

Коментари

Новини Варна