IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Община Варна
10:43 | 12 октомври 2016
Обновен: 20:23 | 22 април 2024

8 сигнала са постъпили през нощта в общината заради дъжда

29 л/кв. м е количеството валежи, регистрирано във Варна до полунощ, съобщи дежурният синоптик от НИМХ

По материала работи: Пламен Янков
8 сигнала са постъпили през нощта в общината заради дъжда

8 сигнала са постъпили при дежурния в Община Варна в периода от 22.00 до 06.00 ч., свързани с дъжда, който валя. Към 22,45 ч. е получена информация за срутена земна маса на ул. „Яш“ 1 в Аспарухово. На място веднага са пристигнали екипи от Община Варна и ПБЗН. Установено, че има свличане на пръст – между охранителния канал  и две отводнителни шахти, които се намират пред къщата. Обитателите на сградата са изведени, днес ще бъде направен оглед на обекта.

 

Проверки са извършени и в село Константиново след получен сигнал за съборен мост. Установено е, че това не отговаря на истината. В резултат на проливния дъжд снощи водата е излязла извън коритото на дерето, около 1,30 ч. се е оттекла. Четирите моста са проверени и са проходими, съобщи Купен Пашов, началник-отдел „Дейности по защита на населението“.   

 

Проектът за ремонт на охранителния канал в селото, включително и с рехабилитация на мостовете, е готов. Предстои да бъде разгледан на заседание на ЕСУТ и да бъде внесен в Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане при бедствия за осигуряване на средствата. Направено е остойностяване на всички възстановителни работи на територията на Константиново, извършени след наводнението през пролетта. Ремонтът на 26 улици и почистването на дерето струват  около 2,5 млн. лв. Документите са представени в Междуведомствената комисия за финансиране. След подаден сигнал от кмета на селото Мариана Полихронова в капиталовата програма на дирекция „Образование и младежки дейности“ са заложени 40 000 лв. за ремонт на покрива и оградата на местното училище.

 

29 л/кв. м е количеството валежи, регистрирано във Варна до полунощ, съобщи дежурният синоптик от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българската академия на науките (БАН) - филиал Варна. Количеството валежи до 21.00 часа е било 14 л/кв. м, 3 часа по-късно е нараснало на 29 литра. След полунощ, дъждовете са продължили със слаби темпове, а измереното количество е под литър на кв./м. Няма райони без ел. захранване.

 

Четете още Дъждът отново наводни Варна (СНИМКИ)

Коментари

Новини Варна