IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Община Варна
14:15 | 19 октомври 2016
Обновен: 11:12 | 27 март 2024

Бъдещите лекари във Варна на курс по антитероризъм

Мигрантите могат да внесат нетипични за Европа инфекции, убеден е проф. Красимир Методиев

По материала работи: Борис Проданов
Бъдещите лекари във Варна на курс по антитероризъм

Бъдещите лекари във Варна ще преминават обучение по антитероризъм, като за целта ще бъде създаден и учебник.

 

Това каза в интервю за БТА проф. Красимир Методиев, който е вицепрезидент на Европейската федерация по инфекции и рак, референт и директор на първия уоркшоп по биотероризъм на НАТО в България.

 

Проф. Методиев поясни, че от тази есен стажант-лекарите в 6-тия курс на обучение в Медицинския университет във Варна ще преминават задължителния едноседмичен курс, който е въведен тук за първи път в България.

 

Идеята е заимствана от практиката в Израел, независимо че там обучението е двуседмично, и след проведените във Варна три учения по антитероризъм с участието на експерти от Израел, ФБР и НАТО, допълни той.

 

Експертът разясни, че по-голямата част от обучението в този курс ще касае медицинския отговор на тероризма - как да се действа, като акцентът ще бъде поставен на медицинския подбор и на разпределението.

 

Според проф. Методиев, ако няма предварителен план на разпределението на пациентите, на евакуацията, на насочване към болниците още на мястото на събитието, ще се изпадне в тотален хаос.

 

В отговор на въпрос проф. Методиев предупреждава, че мигрантите могат да внесат нетипични за Европа инфекции.

 

"Те ги носят от Изток или от Африка - това е много рисково", посочи той.

 

Професорът припомни за времето, когато започвал като млад лекар във Варна, където били разпределени няколко хиляди от приетите от страната ни преди години 40 000 виетнамци.

 

"Български екип от катедрите по вирусология, инфекциозни болести, микробиология и епидемиология обслужваше карантината, създадена в края на града. Тогава виетнамците бяха донесли инфекциозни и паразитни заболявания, за които някои от специалистите казваха, че са ги чели само в учебниците, а за някои, даже е нямало информация", разказа проф. Методиев.

 

Благодарение на създадената карантина и изолация е било блокирано разпространението на заболяванията в епидемиологичен мащаб, отбеляза той.

 

"Имигрантската криза на практика повтаря този пример. В някои страни са направили карантина на влизащите мигранти и медиците казват, че са изолирали инфекции, които са нетипични за Европа", разказа проф. Методиев.

 

Прочетете още: Биотероризъм е да се водят болни деца на забавачка

Коментари

Новини Варна