IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Община Варна
16:56 | 30 ноември 2016
Обновен: 20:25 | 22 април 2024

Отпускат допълнително над 2, 8 млн. лева за образование

Необходимостта от актуализация на бюджета е предвид дофинансирането на голям процент от държавно делегираните дейности

По материала работи: Пламен Янков
Отпускат допълнително над 2, 8 млн. лева за образование

С 2 811 000 лв. да бъде повишен бюджетът за образование за 2016 година, решиха общинските съветници от постоянната комисия „Наука и образование“. Те утвърдиха актуализацията на бюджета във функцията и препратиха за окончателно становище към ПК „Финанси и бюджет“.

 

Според разчетите средствата, които се отпускат от общината в сферата, ще нараснат от 91 196 000 на 94 007 000 лв. „Актуализацията е в допустимите граници. Тя се налага предвид факта, че във функция образование се извършват много корекции заради големия процент на държавноделегираните дейности, които се дофинансират“ – поясни директорът на общинската дирекция „Образование и младежки дейности“ Лилия Христова.

 

Средствата са необходими за компенсиране стойността на безплатния превоз на деца и ученици, за финансово подпомагане на дейността на извънучилищните педагогически звена, за мерки за закрила на деца с изявени дарби, закупуване на учебници и помагала, стипендии. Предвидено е и дофинансиране на общинските програми за образование.

 

Полина Петрова

Коментари

Новини Варна