IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Община Варна
14:07 | 5 декември 2016
Обновен: 05:41 | 18 април 2024

Нова наредба регламентира правилата за прием в първи клас

Водещ критерий на приема ще бъде близостта на училището по настоящ адрес на родителите

По материала работи: Пламен Янков
Снимка Пламен Гутинов

Директорите на общинските  училища съвместно с представители на дирекция „Образование и младежки дейности“ към Община Варна обсъдиха на заседание проекта на Правила за прием в първи клас на децата, подлежащи на задължително обучение през учебната 2017/2018 година. 
 
В проектодокумента са приложени изискванията на Наредба №10 от 01.09.2016г. за организация на дейностите в училищното образование. Водещ критерий при осъществяване на приема ще бъде близостта на училището по настоящ адрес на родителите. При наличие на по-голям брой кандидати за определено училище, ще се прилагат и допълнителни критерии, които ще носят предимства, а именно: дете с трайни увреждания над 50%; дете – сирак,  други деца от семейството, обучаващи се в училището; деца, завършили подготвителна група в избраното училище; близост до местоработата на един от родителите. 
 
Наредбата променя и с един месец по-рано срока, в който администрацията ще предостави на училищата списък на децата, които следва да постъпят в групи за предучилищна подготовка и в първи клас по райони - до 1 март 2017 година, а директорите със своя заповед  утвърждават план-приема в срок до 30 март 2017 година. 
 
Предстои готовият проект за правила да бъде качен на сайта на Община Варна за обществено обсъждане, след което трябва да се гласуват и от Общинския съвет.

Коментари

Новини Варна