IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Община Варна
16:03 | 13 декември 2016
Обновен: 20:27 | 22 април 2024

Вдигат с 18% заплатите в детското и училищното здравеопазване

Работещите в системата ще получават и бонуси за празниците

По материала работи: Пламен Янков
НОВИЯТ КТД БЕ ПОДПИСАН ОТ ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА СРС НА КТ “ПОДКРЕПА“ – ВАРНА, ВАСИЛ ВАСИЛЕВ, кмета Иван Портних и председателя на Териториалния  съвет на синдикатите в здравеопазването към КНСБ  д-р Веселина Божилова (от ляво надясно).

От 1 януари 2017 г. основните трудови възнаграждения на медицинските специалисти и неквалифицирания персонал в детското и училищното здравеопазване във Варна ще бъдат увеличени средно с 18%. Това предвижда новият колективен трудов договор (КТД) в сферата. Документът бе подписан от кмета Иван Портних, председателя на СРС на КТ “Подкрепа“ – Варна, Васил Василев и председателя на Териториалния  съвет на синдикатите в здравеопазването към КНСБ д-р Веселина Божилова. 

 

Новият КТД подобрява условията за труд и професионално усъвършенстване на 649 души в системата на детското и училищното здравеопазване.


На заетите в нея ще се изплащат по половин минимална работна заплата за Деня на здравния работник – 7 април, за коледните и новогодишните празници. На служителите, за които се изисква издаване и водене на здравни книжки, община Варна ще осигурява безплатни медицински изследвания и ще финансира ежегодното подновяване на документите. За медицинските специалисти, работещи в системата на училищното здравеопазване, е постигнато споразумение дните, обявени за неучебни за съответните учебни звена, да се смятат за платен служебен отпуск.


„Това е поредна стъпка за създаване на по-добри условия за работа и реализация на работещите в детските ясли и яслени групи в детски градини, както и в системата на училищното здравеопазване. Миналата седмица подписахме КТД и за заетите в социалните дейности - 377 служители. Вярвам, че това е верният път за добро сътрудничество със синдикатите", каза кметът Портних.


Васил Василев и д-р Веселина Божилова благодариха за конструктивния социален диалог с общината при изготвянето на новия КТД. 

 

СТАВРИ СТЕФАНОВ

Снимка ПЛАМЕН ГУТИНОВ

Коментари

Новини Варна