IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Община Варна
13:06 | 19 април 2016
Обновен: 04:10 | 25 април 2024

Панорамата на варненското образование отново помага на ученици в избора на гимназия

По материала работи: Слав Велев
УЧЕНИЦИТЕ ИМАХА ВЪЗМОЖНОСТ ДА ПИТАТ ЗА ВСИЧКО, което ги интересува за предстоящото им обучение след 7 и 8 клас. Снимка Пламен Гутинов

За поредна година традиционната Панорама на варненското образование ориентира ученици и техните родители в избора на най-подходящото средно училище. В проявата тази година се включиха Първа езикова гимназия,  IV ЕГ "Фредерик Жолио-Кюри", III ПМГ "Акад. Методий Попов“, ПГСАГ “Васил Левски”, ПГТ "Проф. д-р Асен Златаров", ПТГ, ПГГСД "Н. Хайтов", ПГХиХВТ „Д. Менделеев“, ПГИ „Д-р Ив. Богоров“, ВТГ „Г. С. Раковски“, ПГЕ, СОУПЧЕ „А. С. Пушкин“, СОУ "П. Кр. Яворов", II СОУ "Неофит Бозвели", VII СОУ "Найден Геров", СОУ „Г. Милев“, както и професионалните гимназии по ветеринарна медицина от Добрич и Стара Загора. По време на форума учениците, на които предстои да кандидатстват след 7 и 8 клас, имат възможност да се срещнат със специалисти от Центъра за кариерно консултиране и от общинската дирекция „Образование и младежки дейности“.

 


„Това е един много важен период за децата. Те трябва да придобият умението да вземат решение в трудна ситуация, като възприемат информацията критично и я анализират. Много е важно как ще усвоят уменията за учене, които в профилираните и професионалните гимназии и в средните общообразователни училища са различни от гледна точка на натрупването на практически умения по различни специалности. Когато избират училището, в което да продължат своето обучение, децата трябва да имат предвид и това какво развитие им предстои, какви контакти ще натрупат, в какви извънучилищни дейности ще имат възможност да се включат, в какви проекти участва училището. Ако си отговорят на всички тези въпроси на този ранен етап, след 12 клас ще им е много по-лесно да вземат решение накъде да продължат своето развитие. Истината е, че родителите са основната движеща сила в избора на училище след 7 и 8 клас. Хубавото е, че те отрано си дават сметка какви са наклонностите на децата им – дали са силни в математиката, в природните или хуманитарните науки или имат талант за изкуство“ – коментира за „Черно море“ Светла Стоянова – психолог и кариерен консултант в община Варна, дирекция „Образование и младежки дейности“.


„При учениците от 7 и 8 клас кариерното консултиране е свързано с търсене на отговор на въпроса в кое училище да продължат образованието си, а ориентирането е по посока на преминаване от една образователна степен към друга. Различните ученици имат различни умения и интереси и ми е трудно да правя обобщения, но въпреки това забелязвам, че като цяло те трудно свързват личностните характеристики, които притежават с желаното кариерно развитие. Тук е ролята на кариерния консултант, която не трябва да се подценява. Ние им помагаме да изберат правилния за тях професионален път, за да бъдат успешни в бъдеще“ – каза Дияна Янева – ръководител на Център за кариерно ориентиране Варна.


По време на Панорамата на варненското образование учениците могат да се запознаят с националния портал за кариерно ориентиране, на който те имат възможност да попълнят тест, който да им покаже най-подходящия професионален път съобразно техните желания и личностни характеристики.


Панорамата на варненското образование е днес в хотел "Черно море".

 



 


 

НА ЩАНДОВЕТЕ НА НЯКОИ ПРОФЕСИОНАЛНИ ГИМНАЗИИ има характерни изделия, изработени от техните възпитаници.

 

 

СПЕЦИАЛНИ ГОСТИ НА ВАРНЕНСКАТА ПАНОРАМА НА ОБРАЗОВАНИЕТО са ветеринарни училища от Добрич и Стара Загора.


Полина Петрова

Коментари

Новини Варна