IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Избори 2 в 1
15:15 | 14 май 2024
Обновен: 13:09 | 25 юли 2024

Разкриват 646 СИК във Варненско за изборите 2 в 1

В почти всички секции в областния център ще има възможност за машинно гласуване

По материала работи: Слав Велев
Разкриват 646 СИК във Варненско за изборите 2 в 1

Велин Жеков, председател на ОИК-Варна/Снимка: АРХИВ

646 са секционните избирателни комисии в област Варна за изборите на 9 юни. 411 от тях са в община Варна, а останалите - в други общини в областта. Това съобщи за Радио Варна  Велин Жеков, председател на Общинската избирателна комисия във Варна. 

В почти всички секции в община Варна ще има възможност за машинно гласуване. С машини няма да може да се гласува в болничните заведения, подчерта Жеков. 

48 часа преди началото на изборния ден трябва да се подаде списъкът за откриване на секции в болнични заведения или домове за стари хора, допълни той. 

Над 3 500 са членовете на секционните избирателни комисии във Варна. В цялата област те са 5 500, каза още председателят на ОИК. За тях отново ще има обучения, подчерта Жеков. 

Листите и за двата вида избори ще бъдат с почти една и съща дължина. Протоколът за вота тази година ще бъде по-опростен от предходните, категоричен бе Велин Жеков. 

До 25 май е крайният срок за подаване на заявления за гласуване на избиратели с трайни увреждания. 25 май е крайният срок и за подаване на документи за гласуване по настоящ адрес. 

Когато членовете на секционните избирателни комисии правят проверка за правилно попълнени протоколи, отчитането става много по-бързо, подчерта Жеков. 

Четири ще бъдат урните, в които ще имат възможност да пускат своя вот избирателите, допълни председателят на ОИК-Варна. 

Коментари

Новини Варна