IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Избори 2 в 1
13:45 | 23 май 2024
Обновен: 13:37 | 14 юни 2024

Секциите за гласуване зад граница ще са близо 770 в 60 държави

В 2/3 от тях ще може да се дава вот с машини

По материала работи: Слав Велев
Секциите за гласуване зад граница ще са близо 770 в 60 държави

Над 700 представители на държавата ще бъдат командировани за изборите на 9-и юни, за да помагат в работата на секции в чужбина, съобщиха от Министерството на външните работи. Секциите зад граница са близо 770 в 60 държави. В около една трета от тях ще има и машина за гласуване. Най-много по традиция ще има в Турция - 166, като в 2/3 от тях ще може да се гласува с машини. 

Затруднение за изборните комисии ще създадат насрочените за деня след вота - 10-и юни, в Турция държавни зрелостни изпити, обясни Светлан Стоев от МВнР. 

"Това означава, че комисиите, които са ситуирани в гимназиите, би трябвало да освободят своевременно помещението и тук вече е рискът със забавянето на потвърждението за получените протоколи. Искат - не искат, ако не са потвърдени протоколите, тези секционни комисии трябва да напуснат сградите, за да могат турските власти да си направят организацията за тези зрелостни изпити", поясни той. 

Затруднения за организацията в чужбина представляват и започващите скоро две спортни събития - европейското футболно първенство в Германия, което стартира на 14-и юни, и лятната Олимпиада във Франция.

Коментари

Новини Варна