IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Област Варна
09:41 | 2 юни 2015
Обновен: 23:46 | 3 май 2024

Класически концерти ще зарадват ценители във Варна и Добрич

Ораторията на Йозеф Хайдн - „Сътворението“, е първото произведение, което ще прозвучи пред публика в двата града

По материала работи: Златина Добрева
Класически концерти ще зарадват ценители във Варна и Добрич

Любителите на класическата музика във Варна и Добрич ще имат възможност да се насладят на няколко големи концерта в началото на юни.

Ораторията на Йозеф Хайдн - „Сътворението“, е първото произведение, което ще прозвучи пред публика в двата града. Концертът във Варна е на 6 юни, ден по-рано е в Добрич. Домакин на проявата в морската столица е Фестивалният и конгресен център. Диригент на концерта във Варна ще бъде маестро Диан Чобанов, а в Добрич - Томас Каунсъл, Джейсън Дънжи, Джон Кристиняк и Магдалена Танг. Партньори на инициативата са Симфоничният оркестър на Пазарджик и хоровият състав на Лятната музикална академия. Солисти са звездите на американското оперно изкуство Джейкъб Уил (бас-баритон), Хедър Хейл (сопран) и Рандъл Спиър (тенор).

Третият концерт е на 7 юни в зала „Бах“ на Евангелската методистка епископална църква във Варна от 15 ч., входът е свободен. Български и американски хорове и един камерен оркестър ще представят две забележителни творби на Йохан Себастиан Бах - „Магнификат“ и „Бранденбургски концерт № 4“, а така също и „Обоят на Габриел“ от Енио Мориконе, както и църковна музика. Солисти са известни български и американски изпълнители.

В рамките на XVI лятна музикална академия са включени още две интересни прояви. Курс за млади пианисти в НУИ „Добри Христов“ на 3 юни. Обучението на талантите ще води лектор от САЩ. Ден по-рано в концертното студио на Радио Варна рецитал ще изнесе известна американска пианистка.

Коментари

Новини Варна